Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwemvijver: beter dan een zwembad?

Het is een trend: meer en meer mensen willen een zwembad in de tuin. Liefst met een poolhouse. En een buitensalon. Maar ook het milieubewustzijn neemt toe. Is een zwemvijver dan geen beter, ecologischer én gezonder alternatief?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
maison disposant d'un etang de baignade

We dromen allemaal van een zwembad in de tuin, met poolhouse en een fijn tuinsalon. Maar is dit wel zo milieuvriendelijk? Gelukkig is er ook een ecologischer alternatief: de zwemvijver.

 

Hoe werkt dat, een zwemvijver?

Een zwemvijver bestaat net als een zwembad in de eerste plaats uit een waterpartij. Die kan je een strakke vorm geven door te kiezen voor een betonnen of gemetselde kuip. Maar je kan ook zoals bij vijvers kiezen voor een uitgegraven put met schuine wanden, waterdicht gemaakt met een soort 'rubberen zak' in EPDM. Het grootste verschil met een klassiek zwembad of een traditionele tuinvijver zit in het filtersysteem. Dat werkt niet met een zand- of andere filter, maar met een grote, aparte biologische filterzone die minimaal een derde van de zwemoppervlakte bedraagt. Die zone bestaat uit een substraat zoals lavasteentjes en planten & micro-organismen die het water zuiveren. Een of twee pompen zorgen ervoor dat het water in de zwemzone door de natuurlijke filter circuleert. Zo worden de voedingsstoffen - die voor bijvoorbeeld algen zouden kunnen zorgen - afgevoerd naar de filter, waar ze de planten doen groeien. Zo krijg je helder, gezuiverd vijverwater.

 

Wat zijn de voordelen?

Een zwemvijver heeft vele voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Het water wordt op een natuurlijke manier gefilterd, er komen geen schadelijke chemicaliën als chloor aan te pas.
  • Dit biologisch gezuiverde zwemwater is ook gezonder en beter voor je huid.
  • Als je kiest voor een eenvoudige uitvoering  met schuine, niet-gemetselde wanden, is de prijs ook interessanter.
  • Een natuurlijke waterpartij is een mooi, rustgevend element in je tuin. Het vergroot er ook de biodiversiteit.
  • En last but not least: je kan erin zwemmen, en het hele jaar genieten van een mooi natuurlijk uitzicht.

 

Heeft een zwemvijver ook nadelen?

Sommige boeken en websites stellen zwemvijvers voor als het paradijs op aarde. Alleen voordelen, geen nadelen. Maar eerlijk is eerlijk: elke medaille, hoe mooi ook, heeft een keerzijde:

  • Soms is een zwemvijver duurder dan een zwembad. Bijvoorbeeld als je de look wil van zo'n een klassiek bad, en dus ook eerst een gemetselde of betonnen bak moet laten maken. Want daarnaast komt ook nog een filterzone, en dat is veel duurder dan een zwembadfilter.
  •  De essentie van een goed werkende zwemvijver is het biologische evenwicht. Maar dat kan verstoord geraken. Of in de lente wat te laat op gang komen. Experts spreken zelfs van 3 jaar vooraleer een nieuwe vijver dat evenwicht helemaal bereikt.
  • Een zwemvijver is niet 100% natuurlijk, want je hebt minstens één pomp nodig die het hele jaar door het water laat circuleren. Bij sommige zwembaden werkt de pomp alleen maar in het seizoen.
  • Een zwemvijver schippert wat tussen twee concepten: het is niet helemaal een vijver, want er mogen nauwelijks vissen in, die vervuilen te veel. En het is ook niet helemaal een zwembad, want je mag het water niet te veel opwarmen.

 

Hoe kiezen tussen een zwembad of een zwemvijver?

Een zwemvijver is veruit de meest ecologische keuze, de pompen verbruiken doorgaans ook minder energie dan die van een klassiek zwembad. En het is gezonder, voor de mensen in en rond het water, maar ook voor de fauna en flora in de tuin. Langs de andere kant: als je veel wil zwemmen, in water met een comfortabele temperatuur, dan is een zwembad misschien de betere keus. Maar als de natuur op de eerste plaats komt, en je maar af en toe een verfrissende duik wil nemen, kies dan gerust voor de groenere zwemvijver.