Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is de milieu-impact van het internet?

De voorbije maanden werd er veel gepraat over de verborgen vervuiling van de cloud. Er is tot nu toe echter nog geen officieel onderzoek uitgevoerd naar de milieu-impact van het internet.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_internet_impact_environnemental

Datacenters zijn energievreters, vooral omdat ze enorm zwaar gekoeld moeten worden. Toch zijn ze slechts verantwoordelijk voor een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen van het internet: de consumententoestellen nemen bijna de helft van die uitstoot voor hun rekening. Het is dus vooral ons eigen gebruik dat we onder de loep moeten nemen als we de digitale vervuiling willen verminderen. Zo is de vervaardiging van een nieuwe computer bijvoorbeeld enorm slecht voor het milieu, niet alleen vanwege de uitstoot van broeikasgassen en het elektriciteitsverbruik, maar ook vanwege het enorme waterverbruik (500 liter water per computer).

 

De cloud

De cloud stelt ons voor twee problemen:

1. De cloud bevordert het gebruik van steeds meer verbonden toestellen (smartphones en tablets, bovenop de computer), waardoor onze ecologische voetafdruk nog meer toeneemt. Vandaag zijn er bijna drie miljard internetgebruikers, die negen miljard toestellen hebben (de som van alle terminals en verbonden objecten), tegenover 45 miljoen servers. Dit geeft een gemiddelde van 200 'klanten' per server, een verhouding die nog zal blijven stijgen, waardoor ook het verbruik van de netwerkuitrusting verder zal toenemen.

2. De toegang tot gegevens vereist steeds meer energie. De gegevens moeten immers eerst van de terminal naar een server verstuurd worden, en bij elke vraag vindt de omgekeerde actie plaats. Door zijn opzet alleen al is de cloud dus niet goed voor het milieu.

 

Wat kunnen wij als gebruikers doen?

We moeten ons gebruik aanpassen. De bal ligt in ons kamp, het kamp van de particulieren en de bedrijven. We moeten nadenken over de noodzaak om gegevens op te slaan die we niet meer zullen gebruiken, of in een te groot formaat (een foto bijvoorbeeld). Idealiter zouden we ons elke keer moeten afvragen: waarom wil ik dit opslaan? Wie zal het gebruiken? Hoe lang wil ik het bewaren? Kortom, we zouden moeten proberen te vermijden om gegevens op te slaan op de cloud als dat niet nodig is, en zo lang mogelijk onze eigen toestellen gebruiken ... 

Bron: GreenIt.fr en usinedigitale.fr