Plantenmuren: wanneer de natuur haar plaats in onze maatschappij stukje bij beetje herovert
Parken en tuinen zijn al eeuwen onze groene longen. Maar ze zijn niet langer de enige die onze steden groen kleuren ... Zowat overal ter wereld zien we plantenmuren opduiken.
Wat meer groen in ons leven
Je ziet ze in Bangkok, Parijs, New York, Sydney, Dubai ... Want iedereen is het erover eens: plantenmuren zijn unieke en adembenemend mooie constructies. Ze zijn ideaal om saaie muren te verhullen en de stad kleur te geven. En wat meer groen is toch zo slecht niet, of wel? Maar hoe werkt het systeem van plantenmuren precies?
Je had het vast wel al geraden ... Dit resultaat vraagt (heel) veel werkuren en een lange voorbereiding. Om een plantenmuur te bouwen, kunnen er verschillende technieken worden gebruikt. Maar eigenlijk doet het procedé er weinig toe. De keuze van de planten is daarentegen heel belangrijk, want ze moeten het hele jaar door groen blijven. Het klimaat en de oriëntatie van de muur zijn dan ook factoren om rekening mee te houden. Soms worden de planten verticaal geteeld zodat ze zich na plaatsing op de muur gemakkelijker aanpassen.
Een lichte structuur van aluminium met veenmos in wordt tegen de muur geplaatst, met een kleine tussenruimte om de lucht te laten circuleren. De planten worden dan in het veenmos gepland zodat de wortels kunnen groeien. De muur wordt ook voorzien van een automatisch irrigatiesysteem om de verschillende planten water te geven. De plantenmuur lijkt een beetje op een verticale tuin.
Nuttig weetje: veenmos wordt vaak gebruikt omdat het zo goed water kan vasthouden. Dankzij het vastgehouden water blijft de muur waterdicht en is er minder water nodig om de structuur te besproeien. En dat is interessant als je thuis een plantenmuur wilt installeren!
Het was de beroemde Franse botanist Patrick Blanc die met het idee van deze plantenmuren kwam. Zijn muren zijn een immens succes en zijn werk wordt wereldwijd bejubeld. Wat een kunstenaar!
Niet alleen mooi
Plantenmuren zijn niet alleen mooi en ecologisch ... Ze bieden ook verschillende voordelen. Ze hebben immers een kalmerende werking, geven ons een goed gevoel en verminderen stress. Maar hun voordelen reiken verder dan het menselijke lichaam:
- Een plantenmuur binnenshuis is uitstekende geluidsisolatie die lawaai en echo's tempert. Hij heeft ook een thermisch effect: de planten geven waterdamp af, wat je huis bij warm weer heerlijk afkoelt.
- Mensen die in een groene omgeving werken, zijn productiever en gelukkiger.
- Gebouwen met plantenmuren zijn beschermd tegen vocht en vervuiling.
- Binnenshuis zal een plantenmuur de binnenlucht ook wat zuiveren.
- Enz.
Haal zelf een plantenmuur in huis
Wil je je woning verfraaien en een nieuw, natuurlijk accent geven? Dan is de plantenmuur voor binnenshuis misschien wel de geknipte oplossing! En ja, ook jij kunt één of meerdere plantenmuren in je huis inrichten, met de hulp van professionals of gewoon zelf. Ideaal als je thuis van de vele voordelen van zo'n muur wilt genieten!
Plantenmuren voor dummies
Meer wetenEen plantenmuur in je woning installeren, vraagt geen gespecialiseerde kennis. Ook groene vingers zijn geen must! De systemen die de plantenmuur voeden, werken autonoom. Let er wel op dat je planten genoeg licht krijgen.
Een vindingrijk design gekoppeld aan alle voordelen van planten ... De plantenmuur is een verrassende ecologische innovatie die een mooie toekomst tegemoet gaat!
Planten boven!