Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak kennis met Chargie: de Airbnb voor elektrische laadpalen.

Het Britse initiatief Chargie wil de “Airbnb voor laadpalen” worden. Dankzij de smartphone-app kunnen eigenaars van laadpalen hun installatie delen met anderen. Tegen betaling, uiteraard. De veelbesproken deeleconomie is een rechtsreeks gevolg van het internet.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
station de bornes de recharge de voitures électriques

Hoe het werkt?

Vandaag kunnen mensen hun huizen, wagens of andere eigendommen die ze tijdelijk niet nodig hebben, makkelijk doorverhuren aan anderen.

Denk maar aan initiatieven als Airbnb en Drivy. In het Verenigd Koninkrijk wordt dat verhuurconcept nu doorgetrokken naar laadpalen op thuislocaties. Chargie, heet het initiatief en het werkt, hoe kan het ook anders, met een smartphone. Het idee is eenvoudig: eigenaars van elektrische voertuigen verhuren hun laadpaal aan andere chauffeurs op tijdstippen dat ze hun installatie niet gebruiken. Vaak is dit op momenten wanneer de bewoner zelf aan het werk is waardoor men er de parkeerplek gratis bij krijgt. Chauffeurs die dringend toe zijn aan een laadbeurt, kunnen via de app de meest nabije vrije laadpaal reserveren. De eigenaar van de laadpaal hoeft niet op dat verzoek in te gaan: hij kan de boeking dus weigeren. De betaling verloopt via de app. Chargie rekent een kleine vergoeding aan op de transactie tussen eigenaar en huurder. Wie zijn eigen laadpaal ter beschikking stelt, betaalt maar de helft van deze transactiekost.

Chargie hoopt daarmee het laadpalennetwerk in Groot-Brittannië fors uit te breiden. Verschillende hotels, bed & breakfasts en restaurants tonen alvast interesse om laadpunten te installerenzodat eigenaars van elektrische wagens hun voertuig kunnen opladen tijdens een etentje of een overnachting. Op dit moment heeft Chargie enkele tientallen laadpalen in zijn portefeuille. Het platform zegt aanvragen te krijgen uit verschillende landen om haar diensten wereldwijd uit te breiden.

 

En in België?

Een vergelijkbaar initiatief in dit van onze eigen partner Plugsurfing. Plugsurfing geeft u toegang tot een netwerk van ondertussen meer dan 50.000 laadpalen verspreid over Europa die gemakkelijk terug te vinden via een app. Met een éénvoudige registratie op deze website kan u eveneens uw eigen laadpaal toevoegen aan dit netwerk en een extra centje bijverdienen.