Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan de zon genoeg energie leveren voor ons allemaal?

Er gaat geen week voorbij of er wordt gesproken over de omschakeling van fossiele en nucleaire brandstof naar groenere energiebronnen,  zoals zon en wind. Maar is dat wel haalbaar? Moeten we niet sowieso olie, gas en uranium blijven gebruiken om iedereen elektriciteit en warmte te kunnen bieden? Of is het tóch mogelijk op een milieuvriendelijkere manier energie op te wekken?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_zon_energie

Ja, de zon levert genoeg energie

Om de belangrijkste vraag eerst te beantwoorden: ja, de zon geeft meer energie dan we voor de hele mensheid nodig hebben.  Véél meer zelfs: zo'n 15.000 tot 20.000 keer onze jaarlijkse behoefte. Natuurlijk kunnen we die energie niet allemaal opvangen en gebruiken,  maar als je de zon vergelijkt met andere energiebronnen steekt ze er met kop en schouders bovenuit.

 

Deze grafiek maakt het enorme potentieel duidelijk:

 

Miniatuurvoorbeeld

De grote gele kubus stelt de wereldwijde hoeveelheid zonne-energie per jaar voor, de kleine gele het deel dat we ervan nodig hebben. En de andere volumes tonen wat ons nog rest van de klassieke bronnen als uranium voor kerncentrales, gas, aardolie en steenkool. Conclusie: de hoeveelheid zonne-energie is gigantisch. En dan hebben we het nog niet eens over wind of andere vormen van milieuvriendelijke energie, zoals waterkracht. Op alleen maar natuurlijke bronnen kan je zeker een mooie toekomst bouwen.

 

Groeiende efficiëntie, dalende prijzen

Zonne- en windenergie zijn nog niet lang zo populair, ze zijn nog maar zo'n 20 jaar in volle ontwikkeling. Doordat de technologie zo 'jong' is, boeken producenten nog veel efficiëntiewinst. Daardoor stijgt de opbrengst, terwijl de kosten zakken. Zo zijn de prijzen voor zonnepanelen in tien jaar tijd drie tot vier keer goedkoper geworden. Waardoor je er nu zelfs zonder subsidies een goed financieel rendement mee behaalt. En ook windmolenparken worden alsmaar goedkoper om te bouwen, en de molens zelf groter, krachtiger en beter renderend. Daardoor zijn de prijzen voor zonne- en windenergie hier en daar al gezakt onder het niveau van klassiek opgewekte energie. Het ene na het andere record sneuvelt. Als het nog even zo doorgaat, dan zullen ze zelfs zakken onder de prijzen van elektriciteit uit afgeschreven kerncentrales. En ingenieurs zijn ook volop bezig slimme oplossingen te vinden voor het stockeren van deze groene energie, zodat we ze eender wanneer kunnen gebruiken.

 

Grote troeven van milieuvriendelijke productie

Dat de nieuwe vormen van energie haalbaar en betaalbaar worden is een heel goede zaak. Maar er zijn nog meer voordelen dan alleen maar financiële. Zon, wind en andere natuurlijke bronnen zijn onuitputtelijk, ze zijn zo goed als oneindig. Ze zijn ook veel properder en veiliger dan gas, olie en uranium.

Uiteraard moet je eerst zonnepanelen en windmolens bouwen, maar zodra ze er zijn, is er jarenlang geen vuiltje meer aan de lucht, ook letterlijk. Alle omwonenden profiteren meteen van veel betere lucht en minder risico's , vanaf de eerste dag al. Dat kan in ons land alleen al een positieve invloed hebben op de gezondheid van miljoenen mensen. Wat meteen ook de kost van de gezondheidszorg doet dalen. Bij een volledige overschakeling zou ook het nooit opgeloste probleem van kernafval van de baan zijn, samen met een mogelijke kernramp zoals in Tsjernobyl of Fukushima.

En nog een troef: bij de nieuwe vormen van energiewinning is een grotere rol weggelegd voor burgers zoals jij en ik. We kunnen nu eindelijk zélf onze energie opwekken of samen met anderen participeren in plaatselijke projecten.

Wist je trouwens dat TotalEnergies nu al als enige leverancier in België samenwerkt met meer dan 1000 lokale producenten van groene energie? 

Wil je ook een rol spelen in de energietransitie ?

Ontdek ons aanbod !