Overslaan en naar de inhoud gaan

Is je verwarmingsketel A++?

Vanaf 26 september 2015 wordt een nieuwe Europese richtlijn van kracht die tot doel heeft de ecologische voetafdruk te beperken van de energieproducten voor consumenten. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
graphique niveaux labels énergétiques belgique

Deze evolutie past in het kader van de doelstellingen die de Europese Unie heeft vastgelegd voor 2020. Dit '20-20-20-plan' wil de broeikasgassen met 20% verminderen, het aandeel van hernieuwbare energie optrekken tot 20% en de energie-efficiëntie met 20% verbeteren. De nieuwe reglementering zal twee zichtbare gevolgenhebben voor verwarmingsinstallaties.

 

Energie-etikettering

Ten eerste moeten alle toestellen voor warmteproductie, zoalsverwarmingsketels, warmtepompen en boilers een energielabel krijgen,net zoals bij elektrische huishoudtoestellen. De klassering loopt van G (de slechtste score) tot A++ (optimale prestaties) voor verwarmingsinstallaties, en van G tot A voor toestellen die warm water produceren voor sanitair gebruik.
Ten tweede legt de nieuwe wet een minimaal rendement op van 86% voor alle nieuwe verwarmingsketels. De verwarmingsketels van de laatste generatie, de zogenaamde 'condensatieketels', voldoen ruimschoots aan dit strenge criterium. Dat type ketel kan immers rendementen tot 109% bereiken dankzij een systeem van energierecuperatie uit de uitlaatgassen. Traditionele verwarmingsketels echter, die niet zijn uitgerust met dit condensatiesysteem, zijn daardoor plots wel verouderd en mogen niet meer verkocht worden na september 2015.

 

Beantwoordt jouw verwarmingsketel aan de norm?

Vraag je je af of jouw verwarmingsketel voldoet aan deze criteria? Als je installatie meer dan vijftien jaar oud is, is dat wellicht niet het geval. Condensatieketels deden hun intrede in België pas begin jaren 2000. Het is wel mogelijk dat je ketel een correct rendement biedt als je hem geregeld hebt laten onderhouden.

Wil je je verwarmingsketel volledig laten reinigen, het rendement laten opmeten en de goede werking ervan laten controleren, dan kun je vanaf nu een afspraak maken met een verwarmingstechnicus van TotalEnergies.

Beantwoordt jouw verwarmingsketel aan de norm?

Ik controleer met Lampiris