Een tuin aanleggen op je dak? Het is mogelijk!
Op dit moment winnen groendaken snel aan populariteit, door de aandacht voor duurzame ontwikkeling en nieuwe milieuvraagstukken.
Wat is een groendak of plantendak?
Als alternatief voor klassieke pannen of roofing bieden sommige bedrijven nu ook aan om je dak te bedekken met aarde (substraat). Deze grond wordt niet rechtstreeks op het dak aangebracht, maar rust op een laag geotextiel die wordt gevormd door rioleringsplaten.
Afhankelijk van de helling van je dak en de dikte van de substraatlaag kun je er verschillende planten laten groeien: van tijm en bieslook (5-6 cm substraat) tot kleine bomen (20-25 cm substraat).
Deze daken bieden tal van financiële en ecologische voordelen:
- Ze verdubbelen de levensduur van het dak doordat de vegetatie de waterkerende folie beschermt.
- Ze verlagen het brandrisico dankzij de aanwezigheid van substraat.
- Extra thermische isolatie, zowel 's winters als 's zomers.
- Akoestische isolatie.
- Verbetering van de lucht- en waterkwaliteit: werken als een filter voor de luchtvervuiling, verhogen het zuurstofgehalte en verminderen het CO²-gehalte.
- Vertraagde absorptie en evacuatie van water bij onweer en sterke regenval.
- Verbetering van de levenskwaliteit door de creatie van nieuwe groenruimten die toegankelijk kunnen zijn. In de omgeving van een groenruimte komen minder stress en allergieën voor en is de productiviteit in scholen en werkplekken hoger.
- Meerwaarde voor het gebouw.
- Versterking van de biodiversiteit: een habitat voor insecten en kleine dieren.
We kunnen enkel hopen dat er steeds meer groenruimten worden 'gewonnen' op de grijze steden. Daar wordt iedereen beter van!
Bronnen: Leefmilieu, Brussel, Derbigum
Graag meer weten ?
Ik ontdek Lampiris Isol