Een toekomst zonder energiefacturen?
Oplossingen om energie te besparen: we worden ermee naar het hoofd geslingerd de laatste tijd. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeer benieuwd naar wat de toekomst ons allemaal nog zal brengen aan innovatieve energieoplossingen.
1. Een goed onderhouden verwarmingsketel is er twee waard
Ketelonderhoud: 12% bespaard (en belangrijk voor de veiligheid)
Eerste idee: bij TotalEnergies een "ketelonderhoud" reserveren. De besparing van 12% op je verwarmingsfactuur die je hiermee kan bekomen is zeker het vernoemen waard. Bovendien is het wettelijk verplicht om regelmatig (in het beste geval jaarlijks) je CV-ketel te laten nakijken - zeer belangrijk voor je brandverzekering!
Maar... is dit nu genoeg om bij die felbegeerde 0€/maand te komen? Duidelijk niet. Moving on!
2. Een "Nest" om je nestje te verwarmen
Nest thermostaat: 20% bespaard
Leuk speelgoed is wel de "Nest Learning Thermostat", een slimme thermostaat à la Google: hij leert je gewoontes kennen en zorgt ervoor dat je woning op temperatuur is nét wanneer je dat nodig hebt. Je kan hem controleren vanop afstand met je smartphone of tablet, en dankzij de handige energiebesparingsmodus ben je steeds verzekerd van een optimaal verbruik. De gemiddelde besparing wordt geraamd op maar liefst 20%!
Maar optimaal verbruiken kost nog steeds meer dan niét verbruiken... Dus zoeken we verder!
3. Goed isoleren
Woning isoleren: 20% tot 30% bespaard!
Alle energiebesparing begint met een goede isolatie. Hoe meer warmte je kan binnenhouden, hoe minder energie je moet verbruiken om je woning te verwarmen.
Dus: even checken of je ramen, deuren, gevel en dak goed geïsoleerd zijn, het is de moeder van alle besparingstips!
Maar vroeg of laat zal je toch warmte moeten creëren... Hoe doe je dat nu zonder gas of elektriciteit te verbruiken?
4. Brandhout en pellets
Verwarmen op brandhout: 50% bespaard
Ah, maar dit begint er al meer op te lijken! Brandhout en pellets, een perfect alternatief voor gas- en elektriciteitsverwarming. Bovendien is hout de goedkoopste energiebron (zo'n 50% goedkoper dan gas!), en volledig CO2-neutraal (meer info op www.TotalEnergieswood.be).
Als ik me enkel nog verwarm met hout en pellets, dan daalt mijn verwarmingsfactuur voor gas- en elektriciteit naar nul!
Missie geslaagd? Niet helemaal... Want wat met verlichting? Elektrische apparaten? Eten koken? We zoeken verder!
5. Zonnepanelen
Zonnepanelen: besparing afhankelijk van verbruik
Wat mijn elektriciteitsverbruik betreft, is er de inmiddels klassieke oplossing van zonnepanelen.
Premie of geen premie, het blijft verslavend om een elektriciteitsmeter te zien terugdraaien enkel en alleen omdat de zon schijnt. En je krijgt er groene stroomcertificaten voor die je aan Elia of TotalEnergies kan verkopen.
Dat gezegd zijnde moet je al zéér zuinig leven om je meter naar nul terug te draaien, en al zeker in de winter.
Leuk, duurzaam en rentabel, maar nog steeds niet voldoende.
6. Je aansluiten bij een coöperatieve vennootschap
Aandeel in TotalEnergies Coop: 30% bespaard
Een leuk concept dat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat van decoöperatieve vennootschap.
Een mooi voorbeeld: TotalEnergies Coop, in de gemeente Couvin. Duizend burgers uit de regio verzamelen samen genoeg geld om een windmolen te plaatsen, waarmee ze vervolgens een deel van hun energiefactuur kunnen betalen (bijvoorbeeld 30% besparing in het geval van de TotalEnergies coöperanten). Hop, samen naar nul!
Jammer genoeg zijn de te volgen procedures voor nieuwe windmolens niet altijd even simpel, wat vele gemeenschappen ontmoedigt om hun eigen coöperatieve op te richten.
7. Je eigen energie produceren
Je eigen energie opwekken: besparing tot 100%?
De avonturiers onder ons kunnen nog verder gaan. In plaats van deel te nemen aan een coöperatieve, kan je ook gewoon in je eigen energieproductie voorzien.
We spraken al over zonnepanelen, maar wanneer je die gaat combineren met bijvoorbeeld mini-waterkrachtcentrales of WKK-installaties, is het perfect mogelijk om het hele jaar door je eigen elektriciteit op te wekken! Er zijn er zelfs die hun eigen windmolens bouwen...
bron: (http://nl.wikihow.com/Je-eigen-stroom-opwekken)
8. Energieneutrale woning
Nulenergiewoning: 100% bespaard?
Een heerlijk idee is dat van de energieneutrale woningen: huizen die zichzelf onderhouden, die evenveel energie opwekken als ze verbruiken.
Wanneer je je verdiept in de technieken om een nulenergiewoning te bekomen zal je zien dat deze nauw samenhangen met de eerder vermelde basispraktijken voor energiebesparing: isoleren, zonnepanelen plaatsen, zelf energie opwekken.
We zijn met dit soort ideeën dus op goede weg om onze maandelijkse gas- en elektriciteitsfacturen gedag te zwaaien!
En het wordt nog beter...
9. Batterijen en buffertanks
Energie opslaan: een appeltje voor de dorst
Nog een mooie om mee of te sluiten: als je het mij vraagt zit er veel toekomst en potentieel in energieopslag.
Het concept van batterijen, de mogelijkheid om geproduceerde energie op te slaan en te gebruiken wanneer het je uitkomt, is een geweldige oplossing om je huishouden energieonafhankelijk te maken.
Een voorbeeld van bestaande technologie om energie op te slan is de "buffertank", die water opwarmt wanneer je energie produceert (bijvoorbeeld met zonnepanelen). Stopt de energieproductie, dan blijft het water toch enige tijd warm, en die warmte wordt dan weer omgezet in energie.
Geniaal!
En jij? Heb jij persoonlijke ervaringen rond energieneutraal leven?
Of heb je andere tips en ideeën om nog energiezuiniger te leven? Laat het dan zeker weten via het commentaarveld hieronder!
Wie weet word jij wel het brein achter de volgende slimme energieoplossing van TotalEnergies?