Overslaan en naar de inhoud gaan

Een milieuvriendelijke vakantie: zo doe je het.

Een duurzame vakantie begint al wanneer je het internet afschuimt op zoek naar een gezellige citytrip of een zonnige voorjaarsvakantie. Volg deze tips voor een duurzamere vakantie

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
randonee de vacanciers au coucher de soleil

Met deze tips draag je actief je steentje bij aan het initiatief van de Verenigde Naties, die 2017 hebben uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling

 

Maak je eigen woning ‘vakantieklaar’

Schakel alles uit, of toch bijna alles! Haal alle elektrische toestellen uit het stopcontact, ook als ze in waakstand staan: televisie, decoder, wasmachine, koffiemachine, waterkoker, klokradio ... Een koelkast, diepvries of circulatiepomp van een aquarium laat je uiteraard wél ingeschakeld. Sluit de hoofdkraan van het water af om waterverspilling te vermijden.

In de zomer kun je je verwarmingsketel uitschakelen (lees eerst de handleiding!). Tijdens de koude wintermaanden zet je je ketel indien mogelijk beter in de stand ‘antivries’ of op een lage constante temperatuur. Zo voorkom je dat de buizen bevriezen en beginnen te barsten.

 

Je transport

Ondanks de constante inspanningen van de vliegtuigbouwers blijft het luchtverkeer verantwoordelijk voor een groot deel van de luchtvervuiling. Bepaalde bestemmingen zijn uiteraard niet gemakkelijk zonder vliegtuig te bereiken, maar geef in dat geval de voorkeur aan trajecten zonder tussenstop. Zo sta je niet alleen sneller op je bestemming, je vlucht zal ook een pak minder brandstof hebben gekost.

Maak voor kortere afstanden gebruik van de bus, tram, metro of (inter)nationale trein. Of kies voor carpooling. Via de site van Blablacar kun je voor een zacht prijsje van/naar allerlei Europese bestemmingen.

Vraag op je vakantiebestemming (dienst voor toerisme, onthaal logeeradres ...) naar alternatieve vervoermiddelen. Of waarom huur je geen fietsen?

 

Vakantieoord met ecolabel

Sommige logeeradressen hebben het certificaat ‘ecohotel’. Deze etablissementen engageren zich tot groene praktijken, zoals het gebruik van 100% biologisch huislinnen, waterbesparingssystemen, streekproducten en biologische zeepjes zonder verpakking. Misschien zijn er ook ecohotels op jouw bestemming. Win inlichtingen in voordat je reserveert!

Overdrijf in elk geval niet met de airco in warme landen of met de verwarming in je bergchalet in de sneeuw. Slaap je in een hotel? Hang je handdoek dan na gebruik op in de badkamer. Dankzij deze universele code weet het schoonmaakpersoneel dat je geen verse handdoek nodig hebt. En bedank vriendelijk voor een rietje en parapluutje in je cocktail, papieren servetten, plastic verpakkingen, onnodige brochures ... Het milieu dankt je!

 

Respect voor de natuur

Een eenvoudige wandeling of een meerdaagse trektocht met de rugzak kan de natuur nog jaren parten spelen. Gelukkig kun je dit risico al verminderen dankzij enkele aandachtspunten.

Neem een zakje mee voor je afval (verpakking van eten, papieren zakdoekjes enz.). Houd het zakje bij en gooi het achteraf in een openbare vuilnisbak of in een afvalemmer in het hotel. In landen met drinkbaar kraantjeswater gebruik je beter een herbruikbare drinkfles. Gebruik tot slot enkel bioafbreekbare producten wanneer je je moet wassen of de afwas moet doen in een rivier.

Zo, je bent helemaal klaar voor een milieuvriendelijke vakantie. En het belangrijkste zouden we nog bijna vergeten: geniet ervan!