Overslaan en naar de inhoud gaan

Een fonkelende kerst met een hart voor de natuur

De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Het is dus weer tijd voor eetfestijnen, pakjes en vrolijk fonkelende kerstversieringen in alle kleuren van de regenboog. Het is kerst en dat moet gevierd worden! 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
fille posant une boule de noel sur sapin écologique

Ook al staat de eindejaarsperiode vooral in het teken van gezellig samenzijn met familie en vrienden, de feesten geven toch een flinke knauw aan het milieu en ons budget. Belgische gezinnen kijken meestal niet zo nauw op hun eindejaarsuitgaven, en voor de pakjes, het menu en de decoratie tellen ze al gauw enkele honderden euro’s neer. We geven je dan ook graag enkele tips voor fonkelende feesten met aandacht voor je budget én de planeet.

 

O dennenboom!

Een kerst zonder kerstboom? Kan dat? Dat nostalgische beeld van die prachtig verlichte, kolossale kerstboom uit je hoofd zetten is allesbehalve gemakkelijk, maar wie enigszins begaan is met het milieu, houdt toch beter rekening met de volgende zaken.

Nep of echt? Dat is een goede vraag! In tegenstelling tot wat je zou denken, is een kunstkerstboom niet noodzakelijk de meest duurzame oplossing. Kunstkerstbomen zijn vaak gemaakt van pvc en de productie ervan is erg energieverslindend. Bovendien verliezen ze op zolder al snel veel van hun pluimen en kunnen ze, tot overmaat van ramp, niet gerecycleerd worden. Gemiddeld belanden ze al na drie jaar bij het afval. Verre van duurzaam dus … 

Een echte kerstboom is dus de meest ecologische keuze. Kies je voor een natuurlijke kerstboom, houd er dan rekening mee dat de Epicea inheems is, heerlijk naar hars geurt en zijn naalden verliest. De Nordmann daarentegen komt uit de Kaukasus, is eerder geurloos en staat erom bekend dat hij zijn naalden behoudt. Beide keuzes zijn evenwaardig als de bomen in eigen streek werden gekweekt en het energieverbruik door transport beperkt bleef.

Na de feestperiode zijn er twee opties. Heb je een exemplaar met kluit? Geef je kerstboom dan snel een plaatsje in de tuin, zodat hij het jaar nadien weer kan schitteren. Een gekapt exemplaar geef je mee aan de kerstboomophaling om hem te laten composteren.

Koop indien mogelijk een kerstboom met PEFC- of FSC-label. Dat is zonder twijfel de meest ecologische keuze, want deze kerstboom werd gekweekt in duurzaam beheerde bossen.

 

Een smakelijke kerst met seizoensproducten

Geen kerst zonder feestmaal! We krijgen kalkoen of everzwijn, verfijnde visfilets, exclusieve schaaldieren, verlokkelijke ganzenlever of exotisch fruit voorgeschoteld. Een waar festijn voor onze smaakpapillen, maar niet voor onze planeet! Die betaalt immers vaak het gelag voor onze feestmenu’s, tenzij we kiezen voor biologische en lokale producten. In tegenstelling tot wat de supermarkten ons willen laten geloven, is een kerstmaal met lokale bio- en seizoensproducten perfect mogelijk. Er bestaan heerlijke recepten waarin onze streekproducten de show stelen zonder het milieu te belasten.

Opgelet: biologisch en duurzaam zijn niet noodzakelijk synoniemen! Als je aardbeien serveert in december, ook al zijn ze biologisch geteeld, dan is dat sowieso belastend voor het milieu.  Wil je zonder schuldgevoel kokkerellen? Kies dan voor de lekkere en lokale seizoenskeuken.  

 

surprise cadeau noel écologique

Een creatieve kerst

Slingers, kerstballen, kaarsen, kerstpoppen, rendieren: we halen echt alles uit de kast om de juiste sfeer te creëren voor dit gezellige familiefeest!

Houd je, net als de meeste Belgen, van een beetje kerstsfeer in huis? Met wat verbeelding, een tikkeltje durf en een helpende hand maak je de meest originele, budgetvriendelijke en ecologische kerstversieringen! Kies, net als 15% van de Belgen, voor recycling, upcycling of natuurlijke materialen, en maak zelf je kerstversiering met spullen die je op zolder, in de tuin of in je knutseldoos vindt.

Als je trouwens echt niet zonder kerstboom kunt, dan is een zelfgemaakt exemplaar het meest ecologische alternatief voor de traditionele kerstboom! Maak een constructie met recuperatiehout, paletten of takken uit je tuin, versier deze met kerstballen en -lichtjes, en je hebt de gedroomde boom. En de echte minimalisten onder ons maken gewoon met kerstverlichting een gestileerd kerstboomsilhouet op de woonkamermuur. 

 

Een duurzame kerst 

Het is kerst. Je gasten kunnen elk moment aanbellen. Je echte, zelfgemaakte of gestileerde kerstboom fonkelt feestelijk in de woonkamer. Daaronder liggen de zorgvuldig uitgekozen, misschien wel zelfgemaakte kerstcadeautjes vakkundig opgestapeld. Het huis geurt al heerlijk naar je feestmenu met biologische en lokale seizoensproducten. De verwachtingen zijn hooggespannen. Je hebt gekozen voor een duurzame kerst. Dat zal zeker niet onopgemerkt blijven en zo geef je je gasten meteen ook een boeiend gespreksonderwerp tijdens een unieke kerst.