Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenkort verkoop je je overtollige energie aan je buur dankzij blockchain

Je hoort tegenwoordig vaak praten over zonnepanelen, slimme batterijen en meters en smart grid. Al deze nieuwe technologieën hebben één ding gemeen: ze luiden de komst van een nieuwe energiemarkt in.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Blockchain la technologie de l'information sécurisée

Er ontbrak nog slechts één schakel: een technologie die handel tussen particulieren mogelijk maakt. En dat is precies waar de blockchain in het spel komt.

 

Wat is blockchain?

Herinner je je de huishoudboekjes van je grootouders nog? De blockchain volgt hetzelfde principe, maar dan digitaal. Alle transacties tussen twee of meerdere partijen beveiligen, opslaan en doorsturen: dat is wat blockchain doet. Dit kan openbaar of privé gebeuren. Bij een openbare blockchain kan iedereen alle uitgevoerde transacties bekijken. De transacties worden gegroepeerd in ‘blocks’ en gevalideerd met behulp van cryptografische technieken. Dankzij de blockchain worden tussenpersonen overbodig en is er geen centrale autoriteit nodig, aangezien de deelnemers zelf de transacties valideren.

 

Hoe werkt het?

Je bent elektriciteitsproducent dankzij je zonnepanelen en je wilt energie verkopen aan je buur. Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Je verkoopt groenestroomcertificaten aan je energieleverancier en je injecteert je productie op het distributienet. Met de blockchain geeft je slimme meter de informatie door en kan je buur een transactie uitvoeren om elektriciteit van je af te kopen. De transactie wordt opgeslagen en na validatie door de leden van de blockchain toegevoegd aan de keten.

Het virtuele geld (cryptovaluta of token) dat gebruikt wordt in de blockchain voor energie heet de Solarcoin. Voor elke MWh die geproduceerd wordt, ontvangt de producent een Solarcoin. Deze token geldt ook als garantie. Je weet namelijk dat de energie geproduceerd is door zonnepanelen.

 

De blockchain en de energiesector

De blockchain en de bitcoin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden sinds 2008. Daardoor groeide ook de interesse bij andere sectoren, zoals die van de energie. Zowat overal ter wereld werden verschillende tests uitgevoerd: in Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten. De bitcoin is de eerste cryptovaluta die in omloop werd gebracht en waarmee goederen en diensten aangekocht kunnen worden op het internet.

Burgers worden prosumenten die hun energie aan hun buren willen verkopen. Die laatste zijn dan weer blij dat ze groene energie kunnen kopen tegen een voordeligere prijs. Iedereen draagt dus bij tot de energietransitie. Dat is de belofte die de blockchain tracht in te lossen: energiehandel tussen particulieren mogelijk maken. Dankzij de blockchain kan de energiemarkt tussen particulieren zich gaan ontwikkelen.

 

Besluit

De blockchain zal ervoor zorgen dat consumenten autonoom gebruik kunnen maken van de distributienetten. Het is alweer een nieuw element in een energiesector die voortdurend in verandering is. De blockchain voor energie staat nog maar in de startblokken en dus duiken hier en daar vragen op, zoals de bescherming van de persoonlijke gegevens. Toch blijft het een belangrijk onderwerp dat erg bepalend kan zijn voor de wereld van morgen.