Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermijd onaangename verrassingen op je eindfactuur

De meterstand kan het verschuldigde bedrag bij de jaarlijkse afrekening flink doen oplopen en zorgt meer dan eens voor onaangename verrassingen

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Homme qui calcule ses factures d'énergie

Omgekeerd kan een afrekening in je voordeel dan weer de illusie creëren dat je een mooie som hebt bespaard op je energiefactuur. Als je voorschotten daardoor echter te laag zijn, is de vreugde van korte duur!

 

Hoe gaat een meteropname in zijn werk?

Op bepaalde momenten krijg je de vraag om je meterstand door te geven. Denk maar aan de jaarlijkse meteropname voor je netbeheerder. Daarnaast vraagt TotalEnergies je meterstand wanneer je persoonlijke situatie verandert: een verhuizing, een nieuwe woonst, een statuutwijziging (bv. van particulier naar bedrijf) enz.

Wat gebeurt er als je de meterstand niet doorgeeft? Bij gebrek aan concrete cijfers wordt je meterstand geschat door de netbeheerder. Je afrekening wordt dan berekend op basis van die schatting. Dat betekent meteen ook dat de bijbehorende voorschotten niet representatief zijn voor jouw situatie. Ze zijn ofwel te hoog, ofwel te laag. Geef dus bij elk verzoek zo snel mogelijk je meterstand door om onaangename verrassingen te vermijden!

 

Waar kan ik mijn meterstand aflezen?

De meterstand van je gasmeter kun je heel eenvoudig aflezen, want er is maar één teller.

Recente meters

Onderstaande afbeeldingen leggen duidelijk uit hoe je ook op een budgetmeter de meterstand in een handomdraai kunt aflezen.

methode indexstatement of een budgetmeter

Voor elektriciteit hangt de locatie van de meterstand af van het metertype. Er bestaan immers verschillende elektriciteitsmeters: een enkelvoudige meter, een tweevoudige meter, een meter voor exclusief nachtverbruik en een budgetmeter.

  • Een enkelvoudige meter heeft maar één teller, die zowel overdag als 's nachts loopt. Je verbruikt dan altijd elektriciteit tegen hetzelfde tarief.
Handleiding enkele meter
  • Een meter voor exclusief nachtverbruik wordt altijd gecombineerd met een enkelvoudige of een tweevoudige meter.
  • Een tweevoudige meter heeft zowel een dagteller als een nachtteller. Je betaalt meer voor je verbruik tijdens de piekuren dan tijdens de daluren. De piek- en daluren worden bepaald door de netbeheerder. We raden dan ook aan om je netbeheerder te contacteren bij eventuele vragen.
Tweevoudig uurtarief elektriciteit
  • Op een enkelvoudige of tweevoudige budgetmeter kun je de meterstand aflezen in enkele eenvoudige stappen. Onderstaande afbeeldingen leggen duidelijk uit wat je moet doen:
Handleiding electriciteit budgetmeter indexstatement
Handleiding indexstatement electriciteit budgetmeter met dubbel uurtarief

Een goede voorbereiding is geld waard!

Noteer je meterstand op het kaartje van de netbeheerder. Je kunt de meterstand op twee manieren doorgeven:

-           Hang het kaartje van de netbeheerder op de aangegeven datum uit op een duidelijk zichtbare plaats.

-           Geef de meterstand door via de website van de netbeheerder.

-           Contacteer de netbeheerder indien de maatschappij dat zelf voorstelt.

Belangrijk: Zie je een foute meterstand op je afrekening? Geef dan meteen de juiste meterstand door via onze klantendienst ([email protected] of 011 49 49 48). Wij nemen vervolgens contact op met de netbeheerder om een correctie van de meterstand aan te vragen.

Nu ken je alle tips om ervoor te zorgen dat je facturen overeenstemmen met je reële verbruik. Laat je dus niet meer verrassen door de afrekening!