Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhuizen: Hoe vul je een energie-overnamedocument in?

Voor elke verhuizing moet je in totaal vier energieovernamedocumenten invullen en ondertekenen: twee voor de woning die je verlaat, twee voor de woning waar je intrekt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-energie-document

Wat is een energieovernamedocument?

Het energieovernamedocument is een formulier dat aangeeft dat je op jouw naam de levering van elektriciteit en/of aardgas overneemt. Op dit document staat de meterstand van de gas- en elektriciteitsmeters op het moment dat je ergens naartoe verhuist of er vertrekt. Dankzij dit document regel je snel jouw energiebevoorrading. Door de definitieve meterstanden erop aan te geven, kan jouw energieleverancier de eindafrekening opstellen zonder dat er discussie tussen vroegere en nieuwe bewoners ontstaat.

Toch moet je er jou bewust van zijn dat je met dit formulier niet het energiecontract van iemand anders kunt overnemen. je hebt 2 opties: ofwel behoud je jouw huidige energiecontract, ofwel sluit je een nieuw contract af.

Wanneer moet je een energieovernamedocument invullen?

Je kunt dit document met de meterstanden van je gas- en elektriciteitsmeter in meerdere situaties invullen:

  1. Wanneer je ergens naartoe verhuist
  2. Wanneer je ergens vertrekt
  3. Wanneer je eigenaar bent en je huurder verlaat het pand zonder dat een nieuwe huurder werd gevonden
  4. Bij een overlijden
  5. Bij een scheiding of een echtscheiding

In alle gevallen moet het document tijdens de plaatsbeschrijving ondertekend worden.

5 stappen om het energieovernamedocument gemakkelijk in te vullen

Nu de definitie en het nut van deze documenten duidelijk zijn, volg je onze 5 stappen om jouw energieovernamedocument makkelijk in te vullen:

1-Druk het energieovernamedocument op de website van TotalEnergies af

2- Bekijk de meterstand van de gas- en/of elektriciteitsmeters.

De vorige en de nieuwe bewoner moeten samen de meterstand van de elektriciteit- en/of gasmeters vaststellen. Elke partij moet het document ondertekenen om eventuele verwarring over de cijfers die je hebt verstrekt te vermijden.

Welke stand moet je kiezen op een tweevoudige meter?

In geval van een tweevoudige meter is het soms moeilijk om te weten welke stand je moet kiezen om jouw overnamedocument in te vullen. Noteer ze gewoon allebei: het dag- en het nachtverbruik; geef alleen de cijfers voor de komma aan.

3- Vul de velden van het energieovernameformulier in

Op dit formulier moet je meerdere aanduidingen vermelden:

  • De datum waarop de energieovername plaatsvindt.
  • Het adres van de betreffende woning.
  • Het meternummer en de verbruiksstand(en) van elektriciteit en/of gas
  • Informatie met betrekking tot de nieuwe en de vorige bewoner. : naam, voornaam, telefoonnummer, e-mail, adres, energieleverancier.
  • De handtekeningen van beide partijen: de overnemer en de vertrekkende klant, vergezeld van de vermelding "gelezen en goedgekeurd"

4- Vorige en nieuwe bewoner: Onderteken het document

Elke partij moet het document ondertekenen. Dit om heel wat juridische problemen te vermijden. Onthoud: dit energieovernamedocument is een zeer belangrijk document dat als bewijsstuk geldt. Dit betekent dat het onbetwistbaar is.

Ondanks al deze aanwijzingen, ontgaan je een aantal details: hierna volgen 4 goede tips om je energieovernameformulier correct in te vullen:

  • De EAN-code is een code van 18 cijfers. Het begint met 54 en staat op je energiefactuur. Als je deze code niet vindt, dan kun je altijd jouw netbeheerder bellen.
  • De vermelde cijfers zijn de cijfers voor de komma op je meter.

Wanneer je verhuist, heb je in totaal 4 ingevulde en ondertekende documenten. En dat is normaal! Er zijn er 2 voor de woning die je verlaat (een voor jou, een voor de nieuwe bewoner) en 2 voor de woning waar je naartoe verhuist. (een voor jou, een voor de vorige bewoner).

5-Verzend jouw formulier naar je energieleverancier

Dien het energieovernamedocument zo snel mogelijk in bij jouw energieleverancier. Zo vermijd je dat je teveel betaalt, of erger nog: dat je zonder elektriciteit zit. Want zelfs als je geen onderbreking van energieleverancier hebt, blijft dit een reëel risico als je vergeet om op de hoogte te brengen!

Is het energieovernamedocument nu volledig duidelijk? Als je verhuist, moet je absoluut controleren of je niets vergeten bent! Raadpleeg onze checklist voor een zorgeloze verhuis!

Het enige wat je moet doen is klikken

Download hier je energieovernamedocument