Overslaan en naar de inhoud gaan

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dit is het antwoord

Het rendement van zonnepanelen hangt af van de ligging en de hellingsgraad van je dak. Al hoef je zeker niet te wanhopen als niet alles 100% meezit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Zonnepanelen zijn ín. Veel gezinnen hebben de voorbije jaren een installatie op hun dak geplaatst. Anderen doen niets omdat ze denken dat hun huis daar toch niet voor in aanmerking komt en een investering dus geen zin heeft. Maar welke factoren bepalen nu precies of je dak de ideale plek is voor zonnepanelen? TotalEnergies maakt samen met jou de denkoefening.

25 vierkante meter zonnepanelen = 4.500 kWh

Nee, je hoeft niet meteen op je dak te klauteren. Wie zonnepanelen overweegt, begint best met zijn eigen energieverbruik in kaart te brengen. Werp een blik op je jaarafrekening en weet hoeveel energie je verbruikt. En sta erbij stil of dat verbruik constant blijft of zal stijgen, voorbeeld door gezinsuitbreiding of de aankoop van een elektrische auto. Weet dat een doorsnee gezin jaarlijks 4500 kWh verbruikt. Wil je die hoeveelheid elektriciteit met zonne-energie opwekken, dan heb je daar al snel 25 tot 30 vierkante meter zonnepanelen voor nodig.

Hoeveel kan je verdienen met zonnepanelen op jouw dak? Ontdek het via de zonnekaart van Energiesparen!

Plaatsing zonnepanelen

Het ideale dak voor zonnepanelen? Perfect zuidgericht met een helling tussen 30 en 35°. De zonnepanelen leveren dan het beste rendement op. Wat niet betekent dat andere daken niet in aanmerking komen. Als je dak een helling heeft tussen de 15 en de 50° en een zuidwest- tot zuidoostelijke ligging, dan kan je toch nog mooie rendementen realiseren. Bekijk het zonnerad hieronder om een idee te krijgen van de zonnestraling.

Vrijblijvende offerte voor fotovoltaïsche zonnepanelen?

Meer weten

Voldoet je dak niet aan het ideaal? Niet wanhopen!

Er zijn best wat mogelijkheden om je rendement op te krikken:

  • Heb je een plat dak? Geen probleem! Met een speciale constructie kan je toch zonnepanelen installeren. Nog beter: je zorgt meteen voor de ideale hellingsgraad.
  • Eenvoudig maar doeltreffend: installeer iets meer zonnepanelen. Zo compenseer je het lagere rendement.
  • Investeer in speciale zonnepanelen met een hoger rendement. Sommige installaties leveren tot 60% meer elektriciteit op voor eenzelfde oppervlakte.
  • Veel schaduwplekken op je dak? Overweeg dan de aankoop van een slimme omvormer, die het verlies tot een minimum beperkt.
Miniatuurvoorbeeld

Ga je voor zonnepanelen?

Vraag hier een gratis offerte aan!