Overslaan en naar de inhoud gaan

Je elektrische wagen onderhouden, kost dat echt minder?

Dat een elektrische wagen meer kost dan een normale wagen hoor je wel vaker. Maar wist je dat elektrische wagens stukken goedkoper zijn wanneer het op onderhoud aankomt? Waar zit dat kostenverschil dan precies, en welk onderhoud is wel nog steeds nodig bij een elektrische wagen? Wij zetten eventjes alles op een rijtje.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-elektrische-wagen-onderhoud-prijs

Aan de buitenkant zien beide soorten voertuigen er relatief hetzelfde uit. Als ze niet rijden, is het soms zelfs moeilijk om het verschil te zien. Maar toch zitten ze helemaal anders in elkaar.

 

Welke onderdelen vind je niet meer in een elektrische wagen.

Laten we bij de basics starten, namelijk de onderdelen die je niet langer kan terugvinden in een elektrische wagen, want dit gaat stukken verder dan gewoon een verbrandingsmotor die ontbreekt. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken bij je gepland onderhoud over een uitlaat die vervangen moet worden, of olie die je moet laten verversen. Je elektrische wagen heeft deze onderdelen helemaal niet meer nodig! Ook luchtfilters zijn hier uit den boze, maar dat kon je misschien al wel raden. Je versnellingsbak komt ook niet meer voor, en hetzelfde lot geldt voor de bougies. Dat zijn kortom dus een stuk minder onderdelen, wat alles toch wat eenvoudiger maakt.

Je elektrische wagen heeft natuurlijk wel nog steeds onderhoud nodig. Niet alles is verdwenen of vervangen, en ook de unieke delen van de wagen vragen aandacht tijdens je bezoek aan een technieker.

 

Mis niets van ons elektrisch nieuws!

Volg onze Mobility groep op Facebook

Welke onderdelen kun je nog steeds terugvinden

Dat vandaag de dag elke wagen een elektronisch bestuurssysteem heeft, wist je misschien al. Dit is niet anders voor een elektrische wagen. Om de zoveel tijd heeft deze een software-update nodig na een diagnose bij je onderhoudstechnieker. Hier ontsnapt geen enkele wagen aan!

Je elektrische auto heeft natuurlijk nog steeds remblokken, maar toch moet dit onderdeel niet zo vaak vervangen worden als bij een voertuig met een verbrandingsmotor. De reden hiervoor is dat een elektrische wagen beschikt over een zeer ingenieus systeem genaamd recuperatief remmen. Hiermee staan je remblokken minder onder druk, en verslijten ze langzamer! Ook de autobanden krijgen het minder te verduren, alhoewel een elektrische wagen een ander type van banden nodig heeft om het gewicht van het voertuig te kunnen dragen.

Het vervangen van de olie mag dan verdwenen zijn, maar andere vloeistoffen zijn wel nog steeds te vinden in een elektrische wagen. Hieronder valt onder andere ruitenwisser vloeistof (net zoals de ruitenwissers zelf!), en je remvloeistof. Deze moeten nog steeds in de gaten gehouden worden tijdens het onderhoud.

 

Wat zijn dus de onderhoudskosten van je elektrische wagen?

De vraag hangt eigenlijk een beetje af van welk merk van wagen je hebt of van plan bent te kopen. Een Nissan Leaf heeft andere kosten dan bijvoorbeeld een Renault ZOE. Ieder voertuig vraagt een ander soort onderhoud omdat ze altijd anders in elkaar zitten. Aspecten waar op gelet moet worden bij de ene, zijn bij de andere niet altijd van toepassing. Kortweg kan gesteld worden dat een elektrische wagen een lagere onderhoudskost heeft dan een normale wagen. Zo ligt een onderhoud voor een wagen met verbrandingsmotor vaak rond de € 200 - 250, terwijl dit ongeveer tussen de € 50 en de € 150 ligt voor een elektrische wagen.

Miniatuurvoorbeeld
Deze cijfers zijn een schatting.

 

Waar ligt dit verschil aan, vraag je je nu misschien af?

Het aantal onderdelen dat zich in een wagen met verbrandingsmotor bevinden zijn veel talrijker dan in een elektrische wagen. Zo moet je bij een elektrische wagen voornamelijk rekening houden met de batterij, en alles wat daarbij komt kijken, terwijl een verbrandingsmotor over veel meer onderdelen beschikt die onderhouden moeten worden.

Is het verversen van olie voor jou binnenkort ook verleden tijd?

Blijf je graag op de hoogte van alles over elektrische wagens?

Neem een kijkje bij onze Mobility groep op Facebook