Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe wordt deze certificatenkost bepaald?

TotalEnergies wordt foutief beschuldigd in de media een marge te nemen op de groenestroomcertificaten en dit op basis van een interpretatie van een rapport uit 2013 van de regulator (VREG).

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
champ eoliennes Lampiris

TotalEnergies heeft als missie en visie om steeds alles in werking te stellen om groene energie in België te ondersteunen en aan te moedigen, dit maakt deel uit van ons DNA. 

In onze facturatie rekenen we Vlaamse klanten dan ook geen marge aan voor de groenestroomcertificaten, maar passen we wel een administratieve kost toe die enkel gebaseerd is op daadwerkelijk gemaakte kosten. Dit is geen marge. We zijn verder tot de vaststelling gekomen dat de interpretatie in de pers van het rapport van de VREG fout is. Onze administratieve kost is geen 13€ per klant, maar 2€ per klant per jaar.

 

Hoe wordt de groenestroombijdrage bepaald?

De hoogte van de groene stroombijdrage wordt vastgelegd op het begin van het kalenderjaar en ligt daarmee vast voor het hele jaar. De vaste kost voor het jaar wordt bepaald op basis van:

  • de kosten van de certificaten die reeds ingekocht werden en de verwachte marktprijzen
  • een administratieve kost
  • een formule met een aantal parameters opgelegd door de overheid (de zogenaamde quota).

In onze berekening van de hoogte van de groene stroombijdrage komt het concept marge niet voor. De administratieve kost dekt:

  • onze werkingskosten voor het aankopen (bij een 100tal producenten en netbeheerders) van de certificaten
  • het verwerken van de certificaten
  • het risico op slechte betalers: het is immers zo dat wij aan de overheid de groene stroombijdrage verschuldigd zijn voor zowel betalende als niet betalende klanten.

De berekening van de certificaatkosten voor het komende jaar is zo vastgelegd dat eventuele winsten en verliezen door marktevoluties elkaar op termijn opheffen. In het verleden werd deze berekening ons opgelegd per decreet. Dit decreet werd echter nietig verklaard omwille van een bevoegdheidsprobleem, maar wij bleven trouw aan de toen door de regulator vastgelegde principes.