Overslaan en naar de inhoud gaan

TotalEnergies verlengt concessie waterkrachtcentrale La Plate Taille

La Plate Taille is, na de waterkrachtcentrale van Coo, de grootste installatie voor elektriciteitsopslag van België. De capaciteit bedraagt 140 MW, een zevende van de capaciteit van een kernreactor.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
lampiris waterkrachtcentrale platetaille

Grootste voordeel van de stuwdam: groene energie opslaan

De grootste troef van de stuwdam, in vergelijking met andere productiemethodes, is dat deze groene energie kan opslaan (in de vorm van water) en op elk ogenblik kan benutten. Dankzij deze opslagcapaciteit kunnen we de onvoorspelbare productie van wind- en zonne-energie beter opvangen. Bovendien duurt het maar enkele minuten om het productieproces op te starten.

Door de toename van hernieuwbare energie op de markt wordt de energieproductie steeds meer afhankelijk van wisselende weersfactoren. Daardoor schommelt de energieprijs meer dan tevoren. De waterkrachtcentrale van La Plate Taille is een uitgelezen kans om het evenwicht tussen de consumptie en productie op de Belgische groene-energiemarkt te beïnvloeden. Op die manier kunnen we tekorten aan hernieuwbare energie – door de niet-continue productie –  compenseren, en overschotten absorberen.

 

Dankzij de exploitatie van deze hydro-elektrische pompcentrale kan Lampiris gemakkelijker grotere hoeveelheden groene energie produceren, ook als er geen zon of wind is.

Een hydro-elektrische pompcentrale? Wat is dat?

Een hydro-elektrische pompcentrale is een waterkrachtcentrale die werkt met pompen en turbines.

In het kort:

  • Het water wordt vanuit een lager spaarbekken naar een hoger gelegen spaarbekken gepompt wanneer de productie van groene energie hoger ligt dan het verbruik en de prijs dus erg laag is (tijdens de daluren, bij een laag verbruik, bij een sterke productie van wind- of zonne-energie).
  • Vervolgens wordt er elektriciteit geproduceerd wanneer er onvoldoende hernieuwbare energie beschikbaar is (bij een hoog verbruik of bij een lagere productie van wind- of zonne-energie). Het water dat van het hogere spaarbekken naar het lagere bassin stroomt, zet de turbines van de centrale in werking, waardoor er energie wordt opgewekt.

 

luchtfoto van La Plate taille meer

Een beetje geschiedenis …

De waterkrachtcentrale van La Plate Taille, in dienst sinds januari 1981, ligt aan de grootste stuwdam van België (lengte: 790 m, capaciteit: 68 miljoen m³). De pompcentrale bestaat uit vier pompeenheden met een totale productiecapaciteit van 140 MW, het equivalent van 60 windmolens!