Spouwmuurisolatie: vochtrisico of niet?
"Isoleer spouwmuren niet! Waarom zit er lucht tussen, denk je?" Om vochtproblemen te vermijden, natuurlijk! Het is een vaak gehoorde uitspraak, maar klopt ze ook?
Het antwoord is: NEE. Als de spouwmuren geïsoleerd zijn volgens de regels van de kunst, hoef je je geen zorgen te maken. Een woordje meer.
De oorsprong van spouwmuurisolatie
De isolatie van spouwmuren zagen we voor het eerst verschijnen op het einde van de jaren zeventig in Engeland. De methode wordt dus al meer dan dertig jaar lang gebruikt, en is sindsdien meer en meer geperfectioneerd.
Nu, vele jaren later, hebben we nog steeds geen enkel probleem vastgesteld met de na-isolatie van spouwmuren.
Hoe komt het dat het volledig opvullen van de spouw geen probleem vormt?
De glaswol (of steenwol) die vroeger bij nieuwbouw in de spouw werd gestopt, was heel soepel en weinig compact, en begon na verloop van tijd te verzakken.
Vandaag wordt echter gebruikgemaakt van halfharde platen glaswol of steenwol met een hoge densiteit (bv. Cavitec 035 van KNAUF). Op die manier gaat het geheel niet inzakken. Omdat het gaat om ademend materiaal, pleiten veel architecten er dan ook voor om bij nieuwbouw de spouw volledig op te vullen.
Gebruikt men bij nieuwbouw weinig ademende materialen, zoals polyurethaanplaten, dan moet er een luchtruimte van drie centimeter voorzien worden tussen de isolatie en de baksteen.
Wil je je spouwmuren isoleren?
Ik wil graag een offerteIsolatie van spouwmuren
Het principe is exact hetzelfde, maar het isolatiemateriaal wordt er achteraf ingeblazen onder relatief hoge druk. Op die manier creëer je een compacte massa, te vergelijken met de halfharde platen.
De isolatie is bovendien waterafstotend. Het resultaat is dat het weinige vocht dat eventueel door de bakstenen komt, het isolatiemateriaal niet beschadigt en langs dezelfde bakstenen weer wordt afgevoerd.
Toch wordt spouwmuurisolatie in sommige gevallen afgeraden:
- bij geglazuurde bakstenen, weinig ademende verf of coatings met een hoge dampdichtheid
- bij gebouwen met een hele hoge vochtigheidsgraad (overdekt zwembad, industriële gebouwen zoals wasserijen, drukkerijen enz.)
Om samen te vatten: spouwmuren isoleren met kwaliteitsmaterialen, volgens de regels van de kunst, geeft geen vochtproblemen in de muren.