Prijsvergelijkers: veranderen van leverancier kan je zuur opbreken
Gebruik je vaak prijsvergelijkers voor energie? Deze tools zijn erg handig om het aanbod van de verschillende energieleveranciers in België te vergelijken. Maar ben je zeker dat je écht de beste aanbieding krijgt?
Prijsvergelijkers zijn zeker nuttig, maar let op voor het addertje onder het gras! We leggen het je uit.
Wat is een onafhankelijke vergelijkingssite?
Een onafhankelijke vergelijkingssite zet de producten en diensten van de verschillende leveranciers naast elkaar. Er bestaan heel wat sites die de energieprijzen vergelijken, waaronder aanbieders.be en killmybill.be. Een aantal sites is erkend door de CREG, zoals mijnenergie.be, energie-vergelijker.be of de vergelijker van het VREG . Deze garanderen je een absolute onafhankelijkheid en behandelen alle leveranciers op gelijke voet. Zo krijg je als consument een objectief en neutraal beeld van de verschillende tariefplannen. Op de vergelijkingssites kun je naargelang je energieverbruik selecteren op aanbieding, leverancier of prijs.
Goed om te weten: op CREG Scan vind je ook alle ‘slapende’ producten, die niet langer aangeboden worden. Zo kun je jouw energiecontract toetsen aan het huidige marktaanbod. Gewoon doen!
Laat je niet vangen
Het economische model van bepaalde energievergelijkers bepaalt alles. Het is namelijk vooral gebaseerd op de overstap van klanten naar een andere leverancier. Of anders gezegd: wanneer je via een vergelijkingssite van leverancier verandert, dan krijgt de site meestal een vergoeding van je nieuwe leverancier.
Dit aspect van de vergelijkingssites is heel belangrijk voor iedereen die zijn huidige contract aan het beschikbare energieaanbod wil toetsen. En toch zijn veel mensen niet op de hoogte. Het probleem? De volgorde van de verschillende aanbiedingen verschilt naargelang je je huidige leverancier al dan niet aanvinkt.
Tip! Vermeld je huidige leverancier niet wanneer je een compleet en objectief resultaat wil. Bespreek zeker ook je huidige voorwaarden met je leverancier voordat je voor een schijnbaar betere aanbieding vertrekt.
Ben je al klant en bekijk je de kolom van je huidige leverancier, dan houdt de prijsvergelijker geen rekening met je huidige voorwaarden die destijds opgesteld zijn op basis van je toenmalige situatie. Misschien profiteer je wel van een zeer interessante promotie, maar wordt deze niet in de berekening opgenomen.
Belangrijke aandachtspunten
Speur je vaak de energievergelijkers af op zoek naar de aanbieding die het beste aan jouw behoeften voldoet? Houd dan rekening met enkele belangrijke elementen wanneer je de verschillende aanbiedingen vergelijkt met je huidige energiecontract.
- Is het een vast tarief of een variabel tarief?
- Loopt er een promotie? Zo ja, wanneer kun je ervan profiteren? En hoe lang?
- Welke diensten zijn inbegrepen in de aanbieding?
- Beantwoordt de aanbieding aan je werkelijke behoeften qua energieverbruik?
Je begrijpt het al: waakzaamheid is geboden wanneer je de verschillende aanbiedingen op een vergelijkingssite bekijkt. Ook de goede positie op lange termijn van een energieleverancier, zoals TotalEnergies, is een zeer belangrijke indicator.
Benieuwd?
Doe vlug de test