Overslaan en naar de inhoud gaan

Overtollige energie van zonnepanelen: wat levert het je op?

Soms produceren je zonnepanelen meer elektriciteit dan je zelf verbruikt. Het surplus verdwijnt dan op het net. Of je daarvoor ook een vergoeding krijgt, hangt af van je woonplaats.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Zonne-energie_dak_zonnepanelen_elektriciteit

Liggen er zonnepanelen op je dak? Dan kan je jouw huishoudtoestellen laten draaien op je zelfgemaakte stroom. Maar vraag en aanbod zijn niet altijd in evenwicht. Op zonnige dagen produceer je meer dan je nodig hebt. De overtollige energie gaat dan naar het elektriciteitsnet. Of en hoeveel geld je daarvoor krijgt, hangt af van de regio waar je woont.

 

Zo verdien je geld met zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen kunnen op twee manieren geld verdienen : dankzij groenestroomcertificaten en/of een korting op je energiefactuur.

Groenestroomcertificaat:

Een groenestroomcertificaat is een vergoeding voor de geproduceerde elektriciteit die je kan doorverkopen aan de meestbiedende stroomleverancier. Deze certificaten zijn meestal toegekend voor een periode van tien jaar.

Korting elektriciteitsfactuur:

Eigenaars van zonnepanelen worden wel eens prosumenten genoemd: ze zijn zowel producent als consument. Producent wanneer ze de elektriciteit die ze zelf niet kunnen verbruiken op het net zetten. En consument wanneer ze bij een energietekort elektriciteit van het net halen.

Het voordeel is dat je elke kWh elektriciteit die je zelf maakt, in mindering mag brengen op je factuur. Vandaar dat eigenaars van zonnepanelen een terugdraaiende teller hebben. Die teller draait in twee richtingen:

  • Als je elektriciteit van het net verbruikt, stijgt je meterstand
  • Als je overtollige elektriciteit op het net injecteert, daalt je meterstand

Produceer je meer dan je verbruikt? Dan betaal je helemaal niets voor je energie! Let wel: het heeft geen zin om extra elektriciteit te gaan maken, je krijgt er toch geen vergoeding voor.

 

wil je je eigen energie produceren?

Installeer zonnepanelen

Vergoeding hangt af van regio

Krijg je geld voor de productie van elektriciteit en hoeveel? Het antwoord is niet zo simpel en hangt af van de regio waar je woont. (*)

Vlaanderen

Brussel

  • Brusselaars hebben alleen recht op groenestroomcertificaten. Er is geen sprake van compensatie via de stroomfactuur. De geproduceerde elektriciteit geeft recht op certificaten gedurende 10 jaar. Brusselse zonnepanelen leveren 250 euro op per geproduceerde 1 000 kWh.
  • Het gewest had ook plannen voor een prosumentenvergoeding, maar dat idee zit ondertussen in de koelkast.

Wallonië

  • Waalse eigenaars van zonnepanelen konden tot voor kort rekenen op de zogeheten Qualiwatt-premies. Eigenaars van zonnepanelen kregen daardoor gedurende vijf jaar een jaarlijkse premie. In juli 2018 werd dit systeem afgeschaft.
  • Ook Wallonië denkt aan een prosumentenvergoeding tegen 2020. De Waalse energieregulator CWaPE, ziet twee mogelijkheden. Ofwel komt er een forfaitair tarief, in functie van het vermogen van de installatie. Ofwel komt er een proportionele bijdrage, die afhangt van de elektriciteit die je van het net haalt.
  • Het financieel rendement schommelt tussen 2 en 4%, wat een terugverdientijd oplevert van 7 tot 15 jaar. 

(*) Cijfers gebaseerd op onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop, gepubliceerd op 19 juni 2018.

 

Ga je voor zonnepanelen?

Vraag een offerte!