Warme gerechten met een zuinige oven
Je oven kan je energie besparen door hem niet altijd te laten voorverwarmen en sneller uit te zetten. Ga voor een energie-efficiënte oven met onze slimme tips.
Bak zoete broodjes met een efficiënte oven
De Belg bakt graag: van quiches tot brownies, van bananenbrood tot hespenrolletjes met witloof. De oven is een onvervangbaar toestel in onze keukens. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in alle maten en gewichten: gecombineerd met een microgolf, met of zonder stoomfunctie, etc. Wil je een energie-efficiënte oven? Ga dan voor een toestel met een A-label! Die kan je vaak kopen met ecocheques en besparen je heel wat energie en geld.
Tips waar je het water van in de mond krijgt
Nadat je jouw perfecte oven gevonden hebt kan je ook je gebruik op punt stellen. Veel Belgen verwarmen steevast hun oven voor. Toch is dat bij de meeste gerechten helemaal niet nodig en verspil je vooral energie. Probeer je volgende baksel dus eens zonder voor te verwarmen. De oven iets eerder afzetten kan ook nuttig zijn. Nadat je het toestel uitschakelt, blijft de temperatuur namelijk nog enkele minuten op peil. Zo kan je gerecht ‘gratis’ verder garen tot het helemaal klaar is om geserveerd te worden! Als laatste kan je ook experimenteren met de verschillende programma’s. Zo is de heteluchtstand (met het ventilator icoontje) het meest energie-efficiënt doordat de warme lucht gelijkmatig verspreid wordt. Als je bijvoorbeeld boven- en onderwarmte (met de liggende streep icoontjes) instelt op 200°C, kan je dat met een heteluchtstand verlagen naar 175°C. Met een lagere temperatuur bekom je dus hetzelfde resultaat.
Sources : energywatchers.be , nu.nl
EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.