Overslaan en naar de inhoud gaan

Tochtstrips en -honden waken over warmte

Warmte ontsnapt graag door kleine kieren en spleten. Met betaalbare strips, tochthonden en borstels vul je zelf de gaten om het warmteverlies te beperken. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
boudins de porte

Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’, maak je best eens een rondje door het huis. Let daarbij goed op de brievenbus – als die in je deur zit –, het kattenluik of de garagepoort. En neem de ramen en deuren eens onder de loep. Overal waar het licht in huis binnenvalt, kan ook warmte naar buiten. Spleten in raamkozijnen of smalle kiertjes in de deur zorgen voor maar liefst 10% van het warmteverlies in huis. Om warmteverlies in leidingen op te vangen, gebruik je degelijk isolatiemateriaal, maar voor kieren en spleten zijn tochtstrips of -honden de ideale partners. Kleine kieren vul je dan weer met siliconen.  

 

Behapbaar prijskaartje 

Door de kleine gaten op te vullen, blijft de meeste warmte gezellig in huis. En dat doe je makkelijk zelf. In de doe-het-zelfzaak om de hoek vind je vanaf 10 euro de juiste materialen. De tochthond waakt over je energieverbruik vanaf 5 euro. En ook tochtborstels kosten geen stukken van mensen, tussen de 10 en 15 euro. Het zijn kleine ingrepen, maar ze vormen een goede basis om de warmte binnenshuis te houden. En dat verschil is uiteindelijk zichtbaar op je energiefactuur.  

 

Bron: energywatchers.be 

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.