Overslaan en naar de inhoud gaan

Regenwater laat je heel wat besparen

We zoeken steeds weer manieren om te besparen. Als we dan ook nog eens duurzaam kunnen besparen, dan gaan we die besparingstips zeker met jou delen. Regen valt er genoeg uit de lucht in België, maar op welke manier kunnen we die regen weer herbruiken en bespaar je werkelijk hiermee?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-eau-pluie-recupération

Er zijn heel wat mogelijkheden om regenwater te gebruiken, maar alvorens het regenwater te gebruiken, moet je het natuurlijk eerst verzamelen. Er zijn heel wat mogelijkheden om regenwater op te vangen, met natuurlijk de regenwaterput als de meest voorkomende oplossing.

Verplichte installatie en subsidies

Bij de keuze voor een nieuwbouwproject of herbouwen, kan het plaatsen van een regenwaterput verplicht zijn. Deze nieuwbouw en herbouw hebben meteen ook minimumvolumes, vaak van zo’n 5.000 liter. De Vlaamse overheid wil het gebruik van regenwater stimuleren en voorziet daarom het subsidies als je investeert in een regenwaterinstallatie.

Verlaagd verbruik tot 50%

De Belgen verbruiken gemiddeld 110 liter water per dag. Best wel angstaanjagend hoog, vind je niet? Een groot aandeel kan geplaatst worden bij het toilet en de wasmachine. Als we het toilet en de wasmachine zouden aansluiten op regenwater, kan dit al meteen een vermindering van 50% opleveren in het waterverbruik.

De wasmachine

Regenwater is zacht water: er zit namelijk geen kalk in. Dat betekent dat het jouw was ook een heel ander gevoel zal geven. Door het zachte water verbruik je minder wasverzachter en onderhoudsproducten. Kalk zorgt ook voor een tragere opwarming van het water, je wasmachine zal dus minder energie verbruiken als je overschakelt op regenwater.

Een goede zaak voor het milieu

Regenwater gebruiken is natuurlijk een goede zaak voor het milieu. Leidingwater moet vaak gezuiverd worden op een manier die heel wat geld kost. Regenwater daarentegen, kan vaak rechtstreeks gebruikt worden. Ook voor de planten kan heel eenvoudig regenwater gebruikt worden. Kalk kan een schadelijk effect hebben op planten en met regenwater wordt dit probleem natuurlijk vermeden.

Al die regen kan dus een duurzaam middel zijn om een minder hoge waterfactuur te ontvangen. Combineer daarmee ook de groene energie van TotalEnergies en we zijn weer een stapje dichter bij een positieve, duurzame toekomst.