Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening van het allereerste zonnepanelenfietspad ter wereld

Op woensdag 12 november werd in Nederland officieel het eerste zonnepanelenfietspad ter wereld ingehuldigd.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
femme assise sur un velo electrique Lampiris

Op termijn zou dit project over het volledige Nederlandse wegennet elektrische fietsen en voertuigen kunnen opladen.

Het project, SolaRoad genoemd, ligt in de gemeente Zaanstad, ten noorden van Amsterdam. Het fietspad is 70 meter lang, en bestaat uit zonnepanelen bedekt met gehard antislipglas. Aan alles werd gedacht: het fietspad is bestand tegen regen, sneeuw en ijs, en natuurlijk ook tegen het gebruik ervan door fietsers en voetgangers.

De elektriciteit die door deze panelen wordt opgewekt, kan tot drie gezinnen bevoorraden (met slechts 70 m fietspad, terwijl Nederland in totaal over 25.000 km fietspad beschikt). Deze energie wordt momenteel in het elektriciteitsnet geïnjecteerd.

 

Vervolg van het project: zelfopladende zonnewegen

Na twee jaar testen willen de ingenieurs van SolaRoad de commerciële haalbaarheid van zonnepanelenwegen onderzoeken. Over vijf jaar hopen ze een product te kunnen voorstellen dat op grote schaal toepasbaar is.

"Er loopt ook een ander onderzoeksproject, waarmee op termijn elektrische fietsen en auto's hun batterijen zullen kunnen opladen via de weg of het fietspad, zonder draad of stopcontact", vertrouwt Sten De Wit ons toe, een van de wetenschappers die deelneemt aan het project.