Overslaan en naar de inhoud gaan

Omring je met warmte deze Kerst

Hoe en wanneer zetten we de verwarming uit? En hoe hou je de warmte binnen? Hier zijn onze tips voor de feestdagen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
economie de chauffage fêtes

Winterse temperaturen horen nu eenmaal bij de feestdagen. Het is een periode waarin we echter allemaal warmte, plezier en een goed humeur willen. 

Omdat dit het seizoen van cadeautjes is, hebben wij enkele energiebesparende tips verzameld voor jou. Eenvoudige acties en kleine veranderingen kunnen al snel uw verwarmingsrekening verlagen. Dit alles zonder de sfeer en magie van de feesten te verliezen. Zo kan jij zorgeloos aan tafel schuiven voor een heerlijk kerstmaal.

 

Een goed voornemen? De verwarming herbekijken

Niemand wil energie verspillen, maar niet iedereen kent alle tips. Hoe kan je voorkomen dat je de verwarming te veel opzet? En hoe kunnen we de warmte optimaal benutten en voorkomen dat ze verloren gaat? 

Tijdens de feestdagen en vakanties brengen we over het algemeen meer tijd thuis door dan gewoonlijk, en consumeren we dus waarschijnlijk ook meer energie. Dit is dus het uitgelezen moment om een aantal goede gewoontes aan te leren en voort te zetten in het nieuwe jaar!

Weet jij wat de ideale temperatuur voor de chauffage is? Verwarm jij je hele huis of eerder een deel ervan? Doe jij het licht uit als je de kamer verlaat? Waarmee houd jij rekening op vlak van energie tijdens de feestdagen? Het zijn eenvoudige vragen, die je ongetwijfeld al vaker hebt gehoord, maar ze verdienen toch klare en duidelijke antwoorden. Wij hebben ze voor jou verzameld in dit artikel.

 

De thermostaat lager, je comfort niet

Je hoort het overal, maar de thermostaat 1° C lager zetten, bespaart je effectief tot 7% energie per jaar. Het is een kleine aanpassing, maar maakt een groot verschil. En dat zonder comfort te verliezen. Verwarm bovendien enkel de kamers waarin je vertoeft en sluit de deuren van de kamers die je niet verwarmt. Zo houd je de warmte waar ze moet zijn. Het klinkt allemaal voor de hand liggend, maar wordt toch regelmatig over het hoofd gezien. Probeer deze acties dus deel te maken van je routine. 

Als je geen thermostaat hebt, kan je investeren in een programmeerbare thermostaat. Zo kan je pas echt besparen. Door de temperatuur in functie van je kamers in te stellen, kan je met zo’n thermostaat je verwarmingsverbruik met wel 20% verminderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het praktische nut… Mag de keuken wat kouder en de living warmer wanneer je met het gezin televisie kijkt? Het is zo gepiept met een programmeerbare thermostaat!

Maar op hoeveel graden zet je de thermostaat nu juist best? De eerste regel waarmee je rekening moet houden, is dat niet elke kamer op dezelfde manier moet worden verwarmd. Voor de keuken en woonkamer is een temperatuur van 19° C meer dan voldoende. Als je het dan toch iets te koud hebt, neem er gewoon een dekentje bij. Da’s niet enkel warmer, maar ook gezelliger. In de slaapkamer is het dan weer best om de temperatuur op 16 tot 18° C te zetten. Dat verbetert namelijk de kwaliteit van je nachtrust. In slaapkamers van baby’s en peuters zet je de chauffage echter best op 18° C. Zij hebben net ietsje meer warmte nodig. En tot slot: in de badkamer mag je het iets warmer maken. Reken op zo’n 21 tot 23° C. Zoals we hierboven reeds vermeld hebben, gelden deze temperaturen uiteraard enkel voor kamers waarin iemand aanwezig is. Je badkamer permanent op 23° C verwarmen, heeft natuurlijk niet zoveel zin. 

Een andere vuistregel is dat je de temperatuur zo constant mogelijk zou moeten houden. Het aan- en uitzetten van de verwarming kost soms meer energie dan hem gewoon aan te laten staan. Ga je nog snel even je laatste kerstinkopen doen en ben je weg voor minder dan twee uur? Laat de verwarming dan maar gewoon aan staan. Ben je een volledige dag op schok? Dan stel je de temperatuur best in op 16° C. En ben je langer dan een dag uit huis? Stel de temperatuur dan in tussen 12 en 14° C. 

Zet de verwarming trouwens nooit helemaal uit tijdens de winter. Zo voorkom je dat je leidingen bevriezen en het verwarmingssysteem weer helemaal opnieuw moet opgestart worden. Dat leidt namelijk tot een aanzienlijk verbruik.

Een extra tip voor de feestdagen: als je met z’n allen in dezelfde ruimte bent, verwarmt al dat volk letterlijk de ruimte en kan de thermostaat dus zeker een beetje lager gezet worden. Heb je het toch iets te koud? Dit is een goede gelegenheid om je feestelijke kersttruien van onder het stof te halen. 

 

Chauffages die warmte uitstralen

Kerstversiering is natuurlijk geweldig, maar je zet je boom of andere versieringen best niet voor een radiator. Als je hier echt niet omheen kan, laat dan voldoende afstand (minstens 30 cm) tussen je verwarming en de decoratie. 

Wil je écht genieten van de warmte van je verwarming? Zowel tijdens de feestdagen als de rest van het jaar kan je een aluminiumplaat achter de verwarming leggen zodat de warmte teruggekaatst wordt naar de kamer. Zo verlies je geen warmte langs de buitenmuur. Heb je geen aluminiumplaat? Er zijn ook een hoop reflecterende of isolerende folies te verkrijgen in doe-het-zelf zaken. Ze kosten niet veel, helpen warmteverlies tegen te gaan en zorgen voor een betere warmteverdeling doorheen de kamer en het huis. Deze tip is vooral nuttig voor degenen met koude, slecht geïsoleerde muren, maar werkt natuurlijk voor elk type huis. Probeer het eens. Je zal snel een verschil voelen. 

Dek bovendien de radiatoren in je huis niet af (bijvoorbeeld om kledij te drogen), stof ze regelmatig af en vergeet ze niet te ontluchten. Het water circuleert veel gemakkelijker en efficiënter wanneer er geen lucht in de leidingen en radiatoren zit. Met deze kleine trucjes zorg je ervoor dat de warmte zich beter verspreidt, de gewenste temperatuur sneller bereikt wordt en natuurlijk bespaar je op stookkosten.

 

Hou de warmte binnen

Elk feest is beter zonder tocht. Om tocht te voorkomen, kijk je best eens naar scheuren en gaten langs de ramen en onderaan de deuren. En dicht deze natuurlijk. 

Een eenvoudige truc om een luchtinfiltratie op te sporen, is door met een brandende kaars of een dun vel papier langs de ramen te gaan. Als de vlam of het papier beweegt, komt er (meestal koude) lucht naar binnen. Breng afplakband of siliconen aan langs de ramen. Het is een simpele oplossing en uiterst effectief.

Voor de onderkant van ramen en deuren is er een andere manier om de koude lucht tegen te houden: de tochthond. Er zijn allerlei soorten en kleuren. Bovendien zijn ze redelijk gemakkelijk zelf te maken. Heb je nog ergens een verloren kousenbroek liggen? Vul deze met restjes stof, naai hem dicht en voila, je hebt je eigen tochthond gemaakt. Afhankelijk van hoe goed je bent in naaien, kan je hier heel ver in gaan of het net simpel houden. Tochthonden maken is trouwens een leuke activiteit voor de kerstperiode. Haal er een warme kop thee bij, zet je onder een dekentje en maak er een knutselnamiddag van. 

Als de zon schijnt, open dan de gordijnen en laat het licht en de warmte binnen. Wanneer de avond valt, sluit je ze natuurlijk weer. Zo houd je de warmte binnen. Vergeet bovendien niet om altijd de deuren te sluiten van de kamers die je aan het verwarmen bent. ‘t Is simpel, maar werkt. 

Tocht willen we buiten houden, maar ventileren is wél belangrijk. Ook tijdens de winter. Het lijkt tegenstrijdig, maar door de ramen open te zetten, haal je schadelijke stoffen en vocht weg uit huis. Dat is heel belangrijk want droge lucht is een pak gemakkelijker te verwarmen. Je ventileert best zo’n 10 minuten terwijl de thermostaat uitstaat. Dit kan je doen terwijl je je kort even gaat douchen, of wanneer je in een andere ruimte bent. Zo heb je niet al te veel last van de koude lucht. Je ventileert best niet te lang zodat je muren de tijd niet krijgen om af te koelen. Dus, ventileren is de moeite! En een heel gemakkelijke manier om je leefomgeving gezonder te maken. 

 

Samen is het altijd beter

Samen koken voor de feestdagen en tijdens de wintervakantie is een geweldige manier om warm te blijven. Haal dat receptenboek nog eens boven en probeer deze keer eens iets nieuw. Ga voor een dampend drankje of een verwarmende cocktail. Geniet van raclette of gourmet. Op deze manier warm je op dankzij de warmte van de toestellen en hapjes, maar ook door het samenzijn. 

Als je een vuurkorf hebt, haal deze dan nog eens uit de opbergkast en geniet van een warm vuurtje in de tuin. Samen marshmallows roosteren met een heet drankje is een gezellige activiteit die je meteen in de sfeer brengt van het hoge noorden en skipistes. Da’s een wintervakantie in eigen tuin. 

Geniet van de feesten!