Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder stof? Meer lichtopbrengst!

Wist je dat een poetsbeurt van je lamparmaturen volstaat voor een beter lichtrendement? Een handig en kosteloos trucje voor een langere levensduur. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Luminaires propres, baisse de consommation

Door een proper raam valt er meer daglicht naar binnen. Die filosofie blijft overeind wanneer we de beweging maken naar de lampenwereld. De lamparmaturen staan meestal niet zo hoog op ons poetslijstje, maar je plaatst de schoonmaakbeurt ervan beter vroeger dan later bij je to do’s. Een schoon armatuur zorgt immers voor meer lichtopbrengst. Daardoor is je verlichting dus efficiënter. Een stoffige lichtbron is zelfs 25 tot 40% minder efficiënt dan een propere lamp.  

 

Tweejaarlijks stoffen 

Laat je stof en vuil gewoon zitten? Dan moet je meer lampen aandoen om hetzelfde effect te krijgen en verbruik je dus een pak meer. En dat poetsen hoeft niet elke week: een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt levert al op. De verlichtingssterkte van je lamp neemt over de jaren heen sowieso af, maar door ze te onderhouden met een stofdoek, blijft ze veel langer op hetzelfde niveau. Een handig en kosteloos trucje om je lampen langer in leven te houden mét een uitstekende energie-efficiëntie.  

 

Bron: energywatchers.be, leefmilieu Brussels 

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.