Overslaan en naar de inhoud gaan

Meten is weten met een kamerthermostaat of radiatorkraan

Je energiefactuur onder controle houden? Denk dan eens aan een thermostaat of radiatorkraan per kamer om de warmtevraag nauwkeuriger te beantwoorden. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thermostat d’ambiance et vannes thermostatiques

In veel gezinnen is er één centrale thermostaat die de temperatuur in de volledige woning regelt. Al eens van een programmeerbare kamerthermostaat of thermostatische radiatorkraan gehoord? Daarmee regel je de warmtevraag een stuk nauwkeuriger per kamer in huis.  

 

Een kamerthermostaat hangt meestal op een centrale plek in huis. In de eetkamer of de living, bijvoorbeeld. De persoonlijke temperatuurmanager stopt met verwarmen wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. Zo bespaar je, vermijd je warmteverlies en volg je jouw energieverbruik beter op. Eén gouden tip? Plaats de regelaar niet naast een deur of in het volle zonlicht. Met een slim toestel, verbonden met je thuisnetwerk, kan je de warmtevraag doseren in functie van het tijdstip — om tien uur ’s avonds is er geen verwarming meer nodig — en de aanwezigheid van bewoners. Het kostenplaatje? Vanaf 40 euro hang je al een basismodel in huis. De meeste thermostaten zijn draadloos, waardoor de plaatsing eenvoudig verloopt. Door een ontvangertje aan je ketel krijg je de juiste temperatuur in de gewenste kamer.  

 

Individuele controle 

Wil je graag nog iets meer controle? Dan zijn individuele thermostatische radiatorkranen een optie. Maar best niet in combinatie met een kamerthermostaat. De kraan sluit de warmtetoevoer af wanneer de gewenste temperatuur in zicht komt. Een manuele versie kan je al voor 10 euro in je winkelmandje leggen. Een digitale begint bij een bedrag van 20 euro. De plaatsing kan je makkelijk zelf doen én de kranen besparen je tussen de vijf en vijftien euro per jaar. Het overwegen waard dus. 

 

Bron: centraleverwarmingcv.be, energywatchers.be