Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer je cv-ketel beter kennen

Het zit voor energie vaak in de kleine dingen: door je cv-ketel juist af te stellen, bespaar je heel wat op je energiefactuur en controleer je jouw verbruik. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Réglez correctement votre chaudière

De werking van de cv-ketel is voor veel mensen een ver-van-hun-bedshow. Maar de ketel is niet zo ingewikkeld als het lijkt. En door je ketel goed af te stellen, kan je heel wat energie besparen. Al eens van de ecostand gehoord? De meeste cv-ketels springen automatisch naar een comfortstand waarin de ketel een kleine voorraad water warm vasthoudt. Daardoor krijg je bijvoorbeeld onmiddellijk warm water als je de kraan richting het rode symbool opendraait. Door de ecologische stand warmt het water pas op wanneer je aan de kraan draait. En verwarmt de ketel dus niet nodeloos. 

 

Ketel verzorgen 

Nog zo’n gouden tip: pas zelf de aanvoertemperatuur aan. In goed geïsoleerde huizen kan de automatische temperatuur makkelijk van 80 naar 60 of zelfs 55 graden gaan. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer gas de ketel verbruikt om warm water door de buizen te jagen. De druk van de ketel moet altijd tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Geeft de drukmeter een verminderde druk aan? Schiet dan in actie. Een te lage druk zorgt voor storingen die je op een blaadje gepresenteerd krijgt bij de energiefactuur.  

 

Bron: groenerwonen.com 

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.