Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan België 100% draaien op groene stroom? Is dat realistisch?

Ons land kan wel degelijk 100% groene stroom produceren tegen 2050. Sterker nog: die ommezwaai kan ons 60.000 jobs en 10 miljard per jaar opleveren.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-groene-energie-stroom-Belgie

België 100% groen tegen 2050. Geef toe: het klinkt wel erg ambitieus. Zeker als je weet dat het aandeel hernieuwbare energie vandaag amper 13% bedraagt. We zullen dus een fameus tandje moeten bij steken. Een studie van het Federaal Planbureau, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) en het Waalse studiebureau ICEDD beweert nochtans dat het kan. Maar die groene droom kost wel handenvol geld…

 

Geschatte kostprijs : 300 tot 400 miljard euro

Overschakelen op 100% groene stroom is makkelijker gezegd dan gedaan. Om te beginnen moet onze bestaande infrastructuur helemaal op de schop. Ons elektriciteitsnetwerk bijvoorbeeld moet veel flexibeler worden. De productie van elektriciteit uit zon en wind hangt nu eenmaal af van de weersomstandigheden en die zijn erg variabel. Daarom hebben we dure energieopslag nodig.

Volgens de onderzoekers kunnen we de hoge opslagkosten beperken door bijkomende zonnepanelen en windmolens te installeren. Daardoor wordt er niet alleen meer elektriciteit geleverd op momenten met weinig wind of zon, krijgen we op sommige momenten ook grote overschotten aan elektriciteit. Bedrijven zouden hun productie kunnen aanpassen en hun kosten drukken door te produceren wanneer energie het meest voorradig en dus het goedkoopst is.

Hoe dan ook: we moeten niet alleen ons elektriciteitsnetwerk aanpassen, maar ook onze gebouwen en zelfs onze ruimtelijke ordening. Geschatte kostprijs: 300 tot 400 miljard euro.

 

60.000 nieuwe jobs

Dat kostenplaatje lijkt onoverkomelijk, maar de onderzoekers wijzen ook op de vele voordelen die zo een energietransitie met zich meebrengt.

  • De switch naar hernieuwbare energie zou 20.000 tot nieuwe 60.000 banen opleveren.
  • Ons land zou niet meer afhankelijk zijn van de import van dure fossiele brandstoffen en dus geld kunnen uitsparen.
  • Bovendien is het mooi meegenomen dat onze economie minder gevoelig wordt voor prijsschommelingen van olie, gas en kolen. Volgens de onderzoekers zal de Belgische consument geen nadelen ondervinden van de ommezwaai.
  • Ook de economie zou er niet onder te lijden hebben. Sterker nog: als we de voordelige effecten voor het klimaat meetellen, dan zou de overgang ons vanaf 2040 zelfs tien miljard euro per jaar kunnen opleveren.

 

Lampiris promoot groene stroom al sinds 2003.

Ken je onze Belgische producenten al?