Overslaan en naar de inhoud gaan

Ga voor bakken met het gezin!

Nog enkele uren de tijd? Waarom sla je dan niet aan het bakken samen met jouw gezin? Bakken met kinderen? We geven je enkele waardevolle tips!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Bakken met het gezin: de taakverdeling

Hier zijn enkele geruststellende tips voor ouders met jonge kinderen om rommel in de keuken te voorkomen. Het idee is om van tevoren te bekijken welke verantwoordelijkheden je wel of niet aan je kind kan overlaten. Van zodra dat duidelijk is moet je het hoofd koel houden! We geven je onmiddellijk enkele voorbeelden.

 
 
jonger dan 4 jaar
 ouder dan 4 jaar
dat kan lezen
Het recept zoeken en ontcijferen. Alle keukengerei en ingrediënten voorbereiden.     x
Met jouw hulp de kommen, het keukengerei en de niet-breekbare ingrediënten op tafel (meel, zout, suiker, boter ...) zetten. x x  
De ingrediënten, weegschaal, kommen en gebruiksvoorwerpen bij elkaar zoeken in de kasten en ze op de tafel verzamelen.   x x
De ingrediënten wegen.     x
De gewogen ingrediënten in een kom doen. x x  
Eieren breken met jouw hulp x x x
Alles mengen wat niet voorzichtig en veilig moet worden verwerkt. x x x
De eiwitten stijf kloppen (onder jouw toezicht).   x x
De ingrediënten erbij mengen met een spatel.     x
Het deeg proeven x x x

 

Daag jezelf uit om te bakken

Heb je tieners thuis? Daag het gezin uit!

Inspiratie nodig?

  1. Wafels op grootmoeders wijze versus lichte wafels.
  2. Appelgebak versus appeltaart.
  3. Meisjes tegen jongens
  4. Ouders tegen tieners
  5. Pannenkoeken opgooien
  6. De tieners kiezen het recept dat hun ouders zullen maken (op basis van de ingrediënten die je in je kasten hebt).
  7. Het beste light gebak

 

Bakken met het gezin: wat mag er niet ontbreken?

Er is zeker geen tekort aan klassiekers wat betreft gebak. Tenzij je al hebt geprobeerd om deel te nemen aan "Bake off Vlaanderen" is het aan te raden dat aspirant-patissiers beginnen met toegankelijke uitdagingen, dus met gemakkelijke taarten.

  1. De quatre-quarts. Dit makkelijke gebak heeft het allemaal. Deze bestaat, zoals de naam aangeeft, uit 4 hoofdingrediënten: suiker, meel, boter en eieren. Tip van een pro: begin met het opkloppen van de eieren met de suiker gedurende 10 minuten (ja, dat is lang) voordat je de andere ingrediënten met de spatel toevoegt. Dat zorgt voor een quatre-quarts die zachter is. Nog een tip: breng op smaak met vanille, citruszeste of rum om hem te personaliseren.  
  2. Het appelgebak Het voordeel van dit gemakkelijke gebak is dat iedereen het lekker vindt en vooral, dat er veel recepten op het web te vinden zijn. Voor de duidelijkheid: een basis van quatre-quarts werkt ook heel goed voor een appeltaart!  
  3. De chocoladetaart Wat de chocoladetaart betreft bestaan er veel soorten om iedereen gelukkig te maken: smeuïg, smeltend, zacht, licht, ... Beslis voordat je begint of je wil flirten met de categorie light taarten of niet. Zo niet, zet dan duidelijk in op boter! :-)

De absolute must: de eenhoorntaart

De eenhoorntaart is een ideaal, een soort van graal. Hij combineert bakvaardigheid en creativiteit. Het is een taart die je alleen moet overwegen als (en echt alleen wanneer) je meestal netjes werkt. Het andere voordeel van de eenhoorntaart is dat hij je tiener kan motiveren om mee achter het fornuis te staan. En dat is al magisch!

De eenhoorntaart: de ultieme test. Vink gewoon de vakjes in de tabel aan. (Nee, er zijn geen halve punten. Of je herkent jezelf volledig of je herkent jezelf niet. De eenhoorntaart is de ultieme taart, vergeet dat niet!)  

 
Dat klinkt niet zoals ik
Dat klinkt helemaal zoals ik 
Ik kaft de schriften van mijn kinderen zonder luchtbellen.    
Als ik een stuk papier plak, zijn er nooit vingerafdrukken.    
Ik kan beter met een spuitzak overweg dan Roger Van Damme    
Ik kan haarvlechten maken zoals die in Frozen    
Als ik een lijn trek, is het een rechte lijn.    

Tel nu het aantal kruisjes aan elke kant. Als je meer kruisjes hebt aan de "Dat klinkt niet zoals ik"-kant: Bravo! Je hebt een visionair profiel of de mogelijkheid om bergen te verzetten. Je let niet teveel op details en dat is prima. De wereld heeft je nodig. Doe zo verder (maar begin niet aan de eenhoorntaart).

Als je meer kruisjes hebt aan de "Dat klinkt helemaal zoals ik"-kant: gefeliciteerd!

Je profiel klinkt perfect voor de job, de weg naar de eenhoorntaart ligt voor je open. Precisie, aandacht voor detail en vaardigheid zijn de onmiskenbare troeven om deze taart te maken. Hou ons vooral op de hoogte!

Bakken met het gezin: de zetel-versie

Voor degenen onder jullie die liever vanop de zetel bakken is dit het moment om het jezelf gemakkelijk te maken en je te laten meevoeren door Bake Off Vlaanderen.