Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie besparen? Met deze 10 efficiënte tips kom je al een heel eind!

Energie besparen? Dat willen we allemaal! Maar hoe doe je dat zonder al je huishoudelijke toestellen te vervangen of grote isolatiewerken uit te voeren? Wees gerust: met een paar eenvoudige ideetjes die voor iedereen haalbaar zijn, bespaar je al gauw honderden euro's. Dankzij deze 10 efficiënte tips verlaag je je factuur zonder al te veel moeite. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
tips om energie besparen

#1 - Vervang je oude lampen door ledlampen

Je oude lampen gebruiken tot ze de geest geven, of zuinigere exemplaren kopen? Da’s snel uitgerekend: een ledlamp verbruikt 10 keer minder energie en gaat 20 keer langer mee dan een gewone gloeilamp(1). Win-win dus, en je investering is snel terugverdiend. Plus, ooit als eens een gloeilamp aangeraakt? Warm hé? Dit komt doordat 90% van de energie wordt omgezet in warmte, en maar 10% in licht. Bij een ledlamp is dat fifty-fifty: 50% warmte, 50% licht. Ledlampen geven dus 5 keer méér licht. En wat met halogeenlampen, zijn die ook goed voor het containerpark? Ze verbruiken meer energie dan ledlampen en zelfs als ze uitgeschakeld zijn, verbruiken ze nog altijd tot 10 kWh(1).

Wist je dat...

...verlichting verantwoordelijk is voor ongeveer 6 à 10% van de elektriciteitsuitgaven van een gezin met een gemiddeld verbruik? De moeite waard om over na te denken. Want vele kleintjes maken een grote: de bespaarde watts leveren heel wat euro’s op. Lees hier hoe ledlampen jouw energieverbruik verminderen

Denk eraan!

? Hou je lampen schoon. Stof absorbeert licht. Door je lampen regelmatig proper te maken, krijg je 30% meer licht(1). Verhelderend!

? Investeer in verlichting op zonne-energie voor je buitenverlichting. 100% gratis energie!

#2 - Stop met sluimeren

Elektrische apparaten zijn niet meer weg te denken uit onze huizen: televisie, koffiezetapparaat, modem, tandenborstel, tablet, smartphone, microgolf, muziekinstallatie, broodrooster, keukenrobot ... En we doen het allemaal: we laten ze in het stopcontact zitten, ook als we ze niet gebruiken. Al deze toestellen in sluimerstand verbruiken onnodig energie. De oplossing voor deze verspilling? Schakel je apparaten helemaal uit (dat wil zeggen: druk op off) wanneer je ze niet gebruikt.

Denk eraan!

Je tv in sluimerstand? Tussen de € 5 en € 15 per jaar aan energie die verloren gaat. Hoe zit het met je computer? Tot € 30 per jaar. Je gameconsole? Tot € 10 per jaar(3). Oeps.

? Koppel je laders los zodra je toestellen zijn opgeladen.

Ja hoor, ze blijven elektriciteit verbruiken ... ook als ze niet zijn aangesloten op toestellen. Volgens het Berkeley Lab verbruikt een smartphonelader gemiddeld 3,68 watt tijdens het opladen en … nog altijd 2,24 watt wanneer de batterij 100% opgeladen is (4).

Maar laten we eerlijk zijn: al deze toestellen een voor een uitschakelen? Da’s gewoon niet plezant. Maak het jezelf dus wat makkelijker en steek je apparaten in een stekkerdoos met schakelaar. Zo zet je alle toestellen in één keer uit. Of kies voor slimme stand-bystopcontacten. Ze detecteren apparaten in sluimerstand en schakelen ze automatisch uit door de binnenkomende stroom te blokkeren.

#3 - Ontdooi je vriezer

Voor onze derde tip hoef je geen investeringen te doen, je moet alleen even de handen uit de mouwen steken. Wist je dat een ijslaag van 3 millimeter het elektriciteitsverbruik(2) van je koelkast of diepvries met 30% de hoogte injaagt? Je zou voor minder koude rillingen krijgen ... De juiste reflex: ontdooi je toestel elke 3 maanden. Een handige tip om je voeding koel te houden tijdens de ontdooi-operatie? Gebruik grote frigoboxen!

Denk eraan!

? 3mm ijs = 30% meer verbruik!

? Zet je eten in de koelkast ... als het niet meer warm is.

Heb je net al je maaltijden voor de hele week klaargemaakt? Wacht tot je gerechten helemaal afgekoeld zijn voor je ze in de koelkast zet.

#4 - Droog je was … met zonne-energie

De droogkast is een van de meest energieverslindende apparaten in huis. Zo’n toestel gebruikt 2 à 3 keer meer energie dan nodig is om je kleding te wassen(1).

Denk eraan!

?Was je wasgoed in de eco-modus of op lage temperaturen. Wist je dat bij 60°C 80% van de energie in je wasmachine wordt gebruikt om het water op te warmen? Als je kiest voor de eco-modus van je wasmachine bespaar je gemiddeld bijna 50% elektriciteit ten opzichte van een normaal wasprogramma(5).

Het alternatief ? Het goede oude droogrek!

Er zijn tegenwoordig heel wat handige modellen op de markt. En omdat zo’n rek opvouwbaar is, kan je het gemakkelijk in de bezemkast kwijt als je het niet gebruikt. Of zet het in de tuin of op je balkon als de zon schijnt. Vergeet geen wasknijpers, als je je ondergoed en sokken liever niet uit de tuin van de buren gaat vissen.

#5 - Doe het rustig aan met de airconditioning

Of verban ‘m helemaal uit je huis. Want een airco-installatie verhoogt je jaarlijkse elektriciteitsrekening met wel 25%(1). Da’s een kwart meer! Om oververhitting in de zomer te voorkomen, sluit best je gordijnen, jaloezieën en luiken tijdens de heetste uren van de dag. 's Nachts slaap je dan weer beter met de ramen open (denk aan muggenramen!). Een goedkope tip: installeer zonneschermen met een zuignap, die heb je al vanaf € 18 voor eentje van 125 x 60 cm. En als je het écht te warm hebt, kies dan voor een ventilator. Die verbruikt minder energie dan airconditioning en is 10 keer efficiënter! Prijs: vanaf € 30 voor een 45W-model. Dus, wat kies je: de jaloezieën laten zakken om oververhitting te vermijden, of je factuur in vuur en vlam zetten met de airconditioning?

# 6 - Leg een stuk aluminiumfolie onder de hoes van je strijkplank

? Een hele eenvoudige maar ingenieuze tip! Aluminiumfolie houdt warmte vast en herverdeelt die warmte beter. Kortom, je bespaart tijd en geld. Denk er ook aan om je strijkijzer een paar minuten voordat je klaar bent met strijken, uit het stopcontact te halen. En maak van de gelegenheid gebruik om met de restwarmte je delicate kleding te strijken ... zonder elektriciteit te verbruiken. Kleine besparingen, grote resultaten!

#7 - Zet je verwarming lager en ontlucht je radiatoren

19°C is de perfecte temperatuur om gezond te leven, zonder comfort te verliezen. Niet onbelangrijk: je bespaart gemakkelijk € 60 tot 80 per jaar door de verwarming zelfs maar één graadje te verlagen (bijv. van 20°C naar 19°C). En om nog meer te besparen installeer je een programmeerbare thermostaat, een heel winstgevende investering. Het is simpel: je programmeert de temperatuur op basis van het aantal uren dat je thuis bent. Zodra de temperatuur lager is dan diegene je hebt geprogrammeerd, start de thermostaat automatisch de ketel. Nog een interessante investering: plaats thermostaatkranen op al je radiatoren. Ideaal om de temperatuur in elke kamer apart te regelen.

Zijn je radiatoren onderaan warm en bovenaan koud? Dan moeten ze ontlucht worden. Daarna is het rendement ervan sowieso beter.

Lees ook onze andere tips om te besparen op je verwarming.

#8 - Laat je ketel nakijken

Door deze goede gewoonte kan je je verbruik verminderen en dus je gas- of stookoliefactuur verlagen ... met ongeveer 12% per jaar! Ontdek hier 4 andere redenen om je CV-ketel te laten onderhouden.

Dit onderhoud is verplicht in België. Het moet worden uitgevoerd door een erkend(e) vakman/vakvrouw, om de 2 jaar (in Brussel en Vlaanderen) of om de 3 jaar (in Wallonië) voor gasketels. Voor oliegestookte ketels is het onderhoud jaarlijks verplicht. Het zorgt er ook voor dat je toestel veilig blijft werken.

#9 - Let op voor tocht!

Tocht kan je op verschillende manieren bestrijden. Komt er koude lucht binnen via een spleet of door een raam dat niet goed sluit? Rep je dan naar de doe-het-zelfzaak voor isolatiemateriaal, zoals scheurvuller en dichtingsrubber: makkelijk te plaatsen en superefficiënt.

Denk eraan!

?Laat je deur tocht binnen? Installeer deurstrip (of tochtstrip) (van € 3 tot 25) of een dubbele deurstrip. Die volgt de deur, dus gedaan met de tochthond elke keer opnieuw op z’n plaats te leggen. 

Ook de verwarmingsbuizen verdienen wat extra aandacht

Langs daar gaat er immers veel warmte verloren wanneer ze door de kamers van je huis gaan. Volgens de non-profitorganisatie Ecoconso komt dit verlies voor een warmwaterbuis (70°C) van 2,5 cm per meter overeen met een lamp van 60 watt. Anders gezegd: je verliest € 50/jaar per 5 meter leidingen. Tijd voor actie, dus. Isoleer je leidingen met buisisolatie. Concentreer je hierbij eerst op het sanitair in de onverwarmde ruimtes van je woning.

# 10 - Gebruik je ecocheques om een spaardouchekop te kopen

Zeemeermin/-man spelen in je bad of genieten onder een verkwikkende waterval? Op niveau van het verbruik is er geen twijfel mogelijk: 1 keer een bad nemen staat gelijk aan ongeveer 5 keer douchen (120 tot 200 liter water tegen gemiddeld 40 tot 60 liter). Door een spaardouchekop te installeren, verminder je je je waterverbruik nog meer (6 liter/minuut in vergelijking met 15 tot 18 liter voor een klassieke douchekop(2)). Dit levert je een besparing op tot € 90/jaar. En ook je gas- of elektriciteitsrekening zal zakken, want die energie gebruik je om je water te verwarmen. Pssst: heb je nog ecocheques over? Gebruik ze om #1 led-lampen of #9 isolatiemateriaal te kopen.

We hebben allemaal het beste voor. Lampiris helpt je met duurzame energie voor de beste prijs!

Bereken jouw tarief

Bronnen:

(1) Bruxelles environnement – (2) Ecoconso asbl – (3) Ooreka maison – (4) Futura Sciences - (5) Consoglobe

Alle vermelde prijzen, bedragen en percentages worden louter ter informatie gegeven en verbinden TotalEnergies tot niets. Deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van een groot aantal factoren (grootte en type woning, huishoudelijke gewoonten, winkel, enz.).