Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevries het verbruik van je koelkast en diepvriezer

Ga voor een koelkast of diepvriezer met een zuinig energielabel. Regel de temperatuur optimaal en laat de deur niet te lang open staan.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
économie congélateur ou frigo

Kies een toestel waar je ‘t koud van krijgt

Je koelkast en diepvriezer zijn waarschijnlijk een van de weinige toestellen in je huis die continu aan staan. Minder gebruiken is dus niet echt een optie. Wél kan je je verbruik verminderen op tal van manieren. Bij de aankoop van een nieuw toestel kan je je blindstaren op verschillende modellen: met of zonder No Frost functie, vrijstaand of ingebouwd … Dat hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Op vlak van verbruik kies je best een model met de juiste grootte voor jouw thuissituatie. En vanzelfsprekend is een A-label energiezuiniger dan een E-label.

 

Fris je gebruik op met deze tips

Nu is het tijd om je gebruik op punt te stellen. Zo is een ideale temperatuur van een koelkast 6 tot 7°C. Bij een diepvriezer ligt dat tussen 18-19°C onder nul. Je voeding blijft goed bewaard en het kost je geen extra energie. Laat de deur ook niet te lang open, bijvoorbeeld bij het vullen van je koelkast of diepvriezer. Een slecht sluitende deur kan je trouwens ook energie kosten. Over open deuren gesproken, laten we als afsluiter eentje intrappen: wanneer je een lange tijd afwezig bent is het beter om je koelkast leeg te maken en uit te zetten. Laat de deur wel een beetje open om ongewenste geurtjes en schimmels tegen te houden.

 

Bronnen: energywatchers.be