Aller au contenu principal

Vlaams gezin stoot gemiddeld 3,51 ton CO2 uit

Dat kustgemeenten het goed doen, hoeft niet te verwonderen. Er zijn veel appartementen die een groot deel van het jaar leeg staan en dus niet verwarmd hoeven te worden.

Link symbol Copier le lien
Copié
Lampiris-klimaatscore-gemeente

De nieuwe online databank provincies.incijfers.be heeft voor elke Vlaamse stad en gemeente een klimaatscore berekend. De lokale overheden kunnen er hun beleid mee bijsturen. En dat is nodig, want de resultaten zijn pover. Een gemiddeld Vlaams gezin stoot per jaar gemiddeld 3,51 ton C02 uit. Veel werk aan de klimaatwinkel, met andere woorden. Ook al dateren de cijfers uit 2016 en hebben we sindsdien vooruitgang geboekt.

Het groenste plekje van Vlaanderen

Oostende mag zich de groenste plek van Vlaanderen noemen: een huishouden stoot er gemiddeld 2,22 ton CO2 uit per jaar. Voeren is met 6,65 ton de slechtste leerling van de klas. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld van Vlaanderen. De uitstoot daalt wel lichtjes in de loop der jaren, maar het is duidelijk dat er op het vlak van verwarming en mobiliteit grote inspanningen moeten geleverd worden.

Ter herinnering: veel gemeenten hebben het Burgemeestersconvenant ondertekend. Het gaat om een Europees initiatief dat tegen 2030 de CO2-uitstoot met maar liefst 40 procent wil verminderen. De data van provincies.incijfers.be zijn niet bepaald hoopgevend. Al is het niet eerlijk om steden en gemeenten de zwarte piet door te spelen: sommige factoren zoals bijvoorbeeld de aangroei van de bevolking hebben ze zelf niet in de hand.

Met zonnepanelen kan je tot 20.000 euro verdienen op 25 jaar.

Waar wacht je nog op?

Stad presteert beter dan platteland

Opvallend is dat gemeenten met veel hernieuwbare energie beter scoren. Er valt wat dat betreft nog veel winst te rapen. Vlaanderen gebruikt amper 4,4 procent* van zijn zonnepotentieel. Er zijn dus nog heel wat Vlaamse daken waarop zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

Ook het type woning verklaart voor een deel de verschillen tussen de gemeenten. Het zuiden en oosten van Vlaanderen telt meer vrijstaande woningen. Die verbruiken heel wat meer warmte dan rijwoningen of flatgebouwen. Dat verklaart ook waarom steden beter scoren dan het platteland. Dat kustgemeenten het goed doen, hoeft niet te verwonderen. Er zijn veel appartementen die een groot deel van het jaar leeg staan en dus niet verwarmd hoeven te worden.

 

*Bron : https://www.energiesparen.be/zonnepotentieel-hoe-scoort-uw-gemeente

Hoe goed scoort jouw gemeente op vlak van het klimaat?

Doe de check!