Overslaan en naar de inhoud gaan

Recyclage van zonnepanelen in België

Je hoort vaak zeggen dat zonnepanelen niet recycleerbaar zijn. Maar is dat wel zo? Hoe haalbaar is recyclage en wat is het prijskaartje? Zonnepanelen kunnen wel degelijk gerecycleerd worden. Sterker nog, het zijn de best recycleerbare items van al het elektronische afval!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Champ-panneaux-photovoltaiques-recyclables-belgique

Zonnepanelen zijn dus niet alleen goed voor het milieu, ze kunnen bovendien voor bijna 90% gerecycleerd worden. Ze genereren minder elektronisch afval dan je wasmachine!

Hoe verloopt de recyclage van zonnepanelen?

In België is het de vereniging PV Cycle Belgium die defecte of verouderde kristallijne zonnepanelen (op basis van silicium) inzamelt en recycleert. Zonnepanelen die cadmium bevatten worden teruggestuurd naar de producent die ze recycleert via een speciale methode.

Zonnepanelen bestaan voor 80% uit glas. Daarnaast bevatten ze ook aluminium, zonnecellen op basis van silicium (of cadmium), kunststof en verbindingen in koper en/of zilver.

De recyclage gebeurt in twee stappen:

  1. Bij de primaire ontmanteling wordt het glas gescheiden van de andere onderdelen zoals het frame en de elektrische bedrading.
  2. Bij de secundaire ontmanteling wordt het glas gescheiden van de siliciumcellen en andere metalen. Het glas kan vervolgens via de gewone weg worden gerecycleerd. Het silicium wordt opnieuw gebruikt voor de productie van nieuwe zonnecellen of omgevormd tot staven. Het kan tot wel vier keer hergebruikt worden!

 

Moet ik betalen voor de recyclage van mijn zonnepanelen?

Een Europese richtlijn die sinds 1 juli 2016 van kracht is verplicht installateurs om gebruikte zonnepanelen gratis in te zamelen en te recycleren.

Daarnaast vroeg de Europese Richtlijn ook om een milieubijdrage op te zetten. In Vlaanderen is deze recyclagebijdrage sinds 2017 vastgelegd op € 2 (excl. btw) per zonnepaneel. In Wallonië en Brussel is deze nog niet van toepassing. Voor zonnepanelen van vóór 2016 moet geen recyclagebijdrage worden betaald.

Je blijft sowieso niet gespaard van extra kosten bij de terugname van je zonnepanelen.

 

logo installation panneaux solaires vert

Heb je geen idee of je een milieubijdrage betaalt voor je zonnepanelen? Vraag het na bij je installateur.

Wel mooi dat ze gerecycleerd kunnen worden, maar wat is de impact ervan op het milieu?

Eén ton zonnepanelen recycleren bespaart +/- 1,2 ton CO2 . Dat stemt overeen met de uitstoot van 350 kleine stadswagens. Zo is in Europa sinds 2010 bijna 6000 ton minder CO2 uitgestoten door zonnepanelen te recycleren! En dan hebben we het nog niet over de CO2-besparing tijdens de levensduur van de zonnepanelen. De zonnepanelensector wordt dan ook beschouwd als een sector met een dubbele positieve impact op het milieu: zonnepanelen produceren groene stroom én ze zijn vrijwel volledig recycleerbaar.

Zonnepanelen zijn rendabel, voordelig en milieuvriendelijk, en bieden een uitstekende oplossing om je eigen energie te produceren.

Vraag een offerte