Je dak isoleren: wanneer en hoe?
Frisser in de zomer, warmer in de winter. Een goede dakisolatie is altijd een voltreffer. Hoe meer je investeert in energiebesparende maatregelen, hoe groter de bonus.
Bovendien daalt je energieverbruik met maar liefst 30% en blijft het binnen heerlijk stil, dankzij de akoestische isolatie. Met dakisolatie kan je zelfs je EPC-score opkrikken, waardoor je huis in waarde stijgt. Meer dan genoeg argumenten om er meteen werk van te maken dus. Vooral omdat er heel wat premies zo maar voor het grijpen liggen…
Netbeheerders: gulle sponsors van je isolatiemateriaal
De netbeheerders zijn met voorsprong de meest gulle sponsors van je dakisolatie, of je nu eigenaar bent of huurder. Om te beginnen ontvang je 3 euro voor elke vierkante meter isolatie die je zelf aanbrengt. Schakel je een aannemer in? Dan heb je zelfs recht op 6 euro per vierkante meter. Opgelet: de tussenkomst geldt óf voor dakisolatie óf voor zoldervloerisolatie, maar niet voor de twee samen. Over zoldervloerisolatie gesproken: je ontvangt alleen een premie voor zolders die niet verwarmd worden.
Opgelet met warmteweerstand
Niet elk isolatiemateriaal komt in aanmerking voor een premie. Da’s volstrekt logisch, want de netbeheerders willen natuurlijk dat we goed isoleren, zodat we minder verbruiken. Het geplaatste materiaal moet daarom minstens een warmteweerstand of Rd-waarde hebben van 4,5 m² K/W. Zonder al te technisch te worden: hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal, hoe beter het isoleert. Twijfels? Vraag raad onze experten.
Waar en wanneer aanvragen?
Vul het online aanvraagformulier in op de website van je netbeheerder. Voeg bij de aanvraag een digitale kopie van je factuur, kwestie van je aankoop te bewijzen. Wacht niet té lang: je hebt tot 12 maanden na je factuurdatum om je aanvraag binnen te doen. Geen idee wie je netbeheerder is? Check de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. In sommige gemeenten zijn er twee netbeheerders actief, één voor elektriciteit en één voor aardgas. Vraag je premie aan bij de elektriciteitsnetbeheerder.
Nieuw in 2017: de totaalrenovatiebonus
We zeiden het al eerder: voor premies moet je in eerste instantie bij je netbeheerder aankloppen. Die netbeheerders geven niet alleen premies voor je dakisolatie. Ook investeringen in nieuwe beglazing, een zonneboiler een warmtepomp of ventilatiesysteem geven je recht op centjes. Sterker nog: wie vanaf 2017 minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt, komt in aanmerking voor de zogeheten totaalrenovatiebonus.
De investeringen moeten wel uitgevoerd worden binnen een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.
Voor alle duidelijkheid: de totaalrenovatiebonus komt bovenop de premies die je voor elke investering afzonderlijk ontvangt. Het mooiste van al: je hoeft er niets voor te doen. De netbeheerder neemt automatisch contact met je op zodra je drie investeringen gedaan hebt die in aanmerking komen. Met andere woorden: hoe meer je investeert in energiebesparende maatregelen, hoe groter de bonus. Wie drie investeringen doet in een huis, krijgt maar liefst 1250 euro extra. Eigenaars van een appartement kunnen rekenen op 625 euro.
Steden en gemeenten: gemengd beeld
Niet elke stad of gemeente trekt de portemonnee open voor je dakisolatieplannen. Sommigen geven helemaal niets, anderen laten hun steun afhangen van de netbeheerders. Zo geeft de stad Mortsel een premie van 6 euro per vierkante meter isolatie, met een maximum van 600 euro. In Zwijndrecht krijg je dan weer de helft van de premie van de netbeheerder, beperkt tot 180 euro. En in het Oost-Vlaamse Eeklo ontvang je 2 of 4 euro per vierkante meter, naargelang je de isolatie zelf aanbrengt of niet.
Je zal dus zelf moeten checken waar je recht op hebt. Gebruik daarvoor de premiezoeker.
Verbeteringspremie voor dakwerken: 1250 euro
Heb je ambitieuze plannen met je dak die verder reiken dan alleen maar isolatiewerken? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verbeteringspremie van maar liefst 1250 euro. Je moet dan wel de isolatiewerken combineren met de vernieuwing van je dakstructuur.
Verder komt niet iedereen in aanmerking voor zo een verbeteringspremie. Er zijn verschillende voorwaarden:
- je woning moet minstens 25 jaar oud zijn
- je gezinsinkomen mag maximaal 30 060 euro bedragen, voor elke persoon ten laste mag je daar nog eens 1570 euro bij tellen.
Check alle spelregels van de Verbeteringspremie of doe meteen je aanvraag.
Isoleren is nog nooit zo gemakkelijk geweest… Of je nu recht hebt op een premie of niet, isoleren kost nu eenmaal geld en moeite.
Geen zin of tijd om zelf te klussen?
Offerte aanvragen