Bespaar tot 30% met een gascondensatieketel
Is jouw verwarmingsinstallatie ouder dan 20 jaar? Installeer dan zo snel mogelijk een gascondensatieketel en bespaar tot 30%. Goed voor je portemonnee én het milieu.
De condensatieketel is met voorsprong de meest energiezuinige verwarmingsinstallatie. Waarom? Omdat een gascondensatieketel de warmte van zijn eigen rookgassen recupereert. Die warmte kan met andere woorden gebruikt worden om je huis op te warmen. Slim gezien, toch?
Voor- en nadelen gascondensatieketel
Een condenserende gasketel levert je flink wat voordelen op:
- Milieuvriendelijk: lage CO2-uitstoot
- Laag verbruik: verbruikt tot 30% minder energie dan een oude verwarmingsketel. Dankzij de modulerende brander past de gascondensatieketel zich aan de vraag aan.
- Hoog rendement: rendement van 109% (cf. hoogrendementsketel: 92%).
- Compact: een condenserende gastketel neemt weinig plaats in, je verliest dus amper ruimte.
Op zoek naar financieel voordeel?
Kijk hier of er premies beschikbaar zijn!Of een condensatieketel dan helemaal geen nadelen heeft? Toch wel. Maar dat is geen excuus om je oud toestel niet te vervangen.
- Duur: het prijskaartje van een gascondensatieketel is duurder dan een traditionele verwarmingsketel. Maar dankzij het hogere rendement verdien je je investering gauw terug. Kom je in aanmerking voor premies? Dan kan het nog sneller gaan.
- Aanpassingskosten: de rookgassen van een condensatieketel worden afgevoerd met behulp van een ventilator via een afvoerkanaal. Een andere ventilator voert verse lucht aan. Mogelijk moet je dus aanpassingswerken doen aan je bestaand rookkanaal.
Kostprijs gascondensatieketel
Wat mag dat nu kosten, een gascondensatieketel? De aankoopprijs van het toestel schommelt tussen de 1500 en de 4000 euro, afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt. Daarnaast moet je rekening houden met een installatiekost van 250 tot 500 euro. Tip: laat je gascondensatieketel plaatsen door een erkend installateur. Je geniet dan van een verlaagd BTW-tarief van 6%.
Laat je toestel om de twee jaar nakijken door een technieker. Die kijkt niet alleen de brander na maar controleert ook de uitstoot van verbrandingsgassen. Zo ben je er zeker van dat je ketel veilig en zuinig is, en blijft.
Oude verwarming vervangen door een condensatieketel?
Dit is je winst!