Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als jouw verwarmingsketel de vijand is van besparingen op verwarming?

De verwarmingsketel, dat is net als een kat: we horen ze vooral graag ronken. Net als jouw huisdier, wil je graag dat hij in goede gezondheid verkeert. Zo wordt de verwarmingsketel jouw bondgenoot van besparingen op verwarming.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Eerlijk gezegd wil niemand zijn verwarmingsketel als vijand: Hij leeft onder je dak, zorgt voor regen en warmte, verwarmt jouw hart na een werkdag. Nee, niemand wil de verwarmingsketel de rug toekeren. Niemand.

De 3 situaties waar jouw verwarmingsketel de vijand wordt van besparingen op jouw verwarming

Jouw verwarmingsketel slurpt gretig astronomische hoeveelheden stookolie of gas, nooit eerder gezien of gekend.

Onze professionele diagnose: slecht afgesteld, slecht onderhouden zal jouw verwarmingsketel lonken naar de brandstof die je geeft. Dat zorgt voor een compensatie in zijn gedrag.

Jouw verwarmingsketel stoot gas uit dat kleurloos, geurloos en niet detecteerbaar is. Sneaky!

Onze professionele diagnose: jouw verwarmingsketel ontvangt te weinig bezoek. Hij neemt op slinkse wijze wraak. Koolstofmonoxide is geen onschadelijk gas, het is giftig! Het is duidelijk, op dat moment is jouw verwarmingsketel schadelijk.

Jouw verwarmingsketel houdt er mee op  

Om te compenseren ga je zoeken naar alle kacheltjes bij je in de buurt. Als je tenminste zonnepanelen bezit. Als je geen zonnepanelen bezit, kan het wel tof zijn om jouw elektriciteitsmeters te zien draaien. Je volgende factuur zal echter minder interessant zijn om te zien.

Onze professionele diagnose: de boodschap is duidelijk, jouw verwarmingsketel heeft er genoeg van. Als je op dat punt bent gekomen, is het soms wel eens het point of no return.

Ons advies : Nodig geregeld een technieker uit. Enkel een specialist in het onderhoud van verwarmingsketels kan redding bieden in dergelijke situaties. Hij is de enige die je verwarmingsketel nog kan doen ronken als nieuw en voor een bondgenoot kan zorgen.

Wil jij ook besparen op jouw verwarming?

Plan jouw ketelonderhoud

Wat doet een technieker voor je verwarmingsketel?

De erkende technieker volgt een specifieke handleiding, hij controleert, reinigt en herstelt. Sommige gespecialiseerde bedrijven bieden zelfs diensten aan om er voor te zorgen dat jouw verwarmingsketel geen ongepast gas uitstoot, niet zal compenseren door overconsumptie of ermee ophoudt.

  • 24/7 Depannagedienst
  • Diagnose van de levensduur en de prestaties
  • Check-up

Dat is meteen de reden waarom er verschillende offerteprijzen mogelijk zijn tussen verschillende techniekers. De liefde voor jouw verwarmingsketel zal wel wat mogen kosten, want de besparingen op jouw verwarmingsketel zullen volgen.  Een goed onderhouden verwarmingsketel zorgt voor een daling in het verbruik tot wel 12%.

Nog wat extra motivatie

Of je nu huurder of eigenaar bent, degene die in de woning verblijft is verantwoordelijk voor het onderhoud van jouw verwarmingsketel. Dat is trouwens een wettelijke verplichting. In Vlaanderen is het onderhoud van een verwarmingsketel op stookolie jaarlijks verplicht en voor verwarmingsketels op gas tweejaarlijks.

De persoon die het onderhoud van je verwarmingsketel uitvoert, bezorgt je een legaal attest. Dit attest bewaar je samen met jouw verzekeringspapieren.

De voordelen van een ronkende verwarmingsketel

  1. Je gezondheid: Niemand leeft graag samen met een verwarmingsketel die gas uitstoot, koolstofmonoxide. Onzichtbaar, maar schadelijk bij een hoge concentratie.
  2. Je portemonnee: Tot 12% kan je besparen op verwarming. Een vermindering van kans op pech en een duidelijke inschatting van de levensverwachting van je favoriete verwarmingsketel.
  3. De wet: Hier heb je geen keuze. Je moet een wettelijk attest hebben van het onderhoud van jouw verwarmingsketel. Jaarlijks voor verwarmingsketels op stookolie en tweejaarlijks voor gas.  
  4. Het milieu: Vaak een voordeel dat hoort bij het besparen op verwarming en energie.

Kort samengevat, aarzel niet om het onderhoud van jouw verwarmingsketel te reserveren. Hij zal er blij mee zijn!

Wil je ontdekken op welke andere manieren je kan besparen op jouw verwarming ? Ontdek snel al onze artikels over dit onderwerp!

Nog meer besparen op verwarming?

Plan regelmatig een onderhoud