Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom je beter koud water gebruikt voor je huishoudelijke taken

Warm water om het huis schoon te maken of de was te doen? Voor vele Belgische gezinnen is dat een evidentie ...

Nochtans is koud water milieuvriendelijker en bespaar je er heel wat energie mee.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
femme se lavant le visage à l'eau

Schoonmaken: warmer is niet beter

De vloer schoonmaken met warm water is ongetwijfeld iets wat we van onze ouders hebben geleerd. Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.

 

De voordelen van wassen op lage temperatuur

Door op lage temperatuur te wassen beperk je de CO2-uitstoot, bespaar je energie en bescherm je het milieu. Volgens een Canadese studie gaat 90% van het energieverbruik bij het wassen van kleren naar de verwarming van het water. De huidige wasmiddelen en wasmachines leveren echter al goede prestaties vanaf 30 °C, met een perfect resultaat, een lagere energiefactuur en minder energieverspilling! Ter vergelijking: als je wast op 60 °C, verbruik je 1,3 kWh. Als je wast op 30 °C, daalt je verbruik naar 0,4 kWh. De wastemperatuur met 3 °C verminderen levert in België al een energiebesparing op die overeenstemt met de uitstoot van 10.000 auto’s. Hieruit blijkt duidelijk dat wassen op lage temperatuur belangrijke voordelen oplevert voor het milieu.

Warm water mag dan wel doeltreffender zijn om hardnekkige vlekken te verwijderen, koud water heeft heel wat andere voordelen voor je kleren in petto. Zo blijven de kleuren langer intact en verslijt de stof veel minder snel. Je kleren blijven er dus mooier uitzien en gaan ook veel langer mee.

Kortom, wassen op lage temperaturen is een simpele reflex die makkelijk in de praktijk te brengen is en niet alleen goed is voor de consument, maar ook voor het milieu.

Thumbnail