Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf goede voornemens om energiezuiniger te leven in 2017!

Hoog tijd dus om na te denken over je goede voornemens voor 2017! Staan op je lijstje enkel de gebruikelijke voornemens als 'meer sporten' en 'elke week een boek lezen'? Dan heeft TotalEnergies nog vijf goede voornemens voor je, die je helpen om je energiefactuur te verlagen! 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
liste de résolutions pour l'année 2017

1. Haal de stekker uit alle apparaten die je niet gebruikt

Lag er een telefoon of tablet onder de kerstboom? Dat zijn echte energievreters en je moet ze iedere dag opladen. Steek jij je telefoon in het stopcontact als je naar bed gaat, en haal je hem er pas 's ochtends weer uit? Geen goed idee!

Een aangesloten elektrisch apparaat verbruikt altijd energie, ook in stand-by of als de batterij helemaal opgeladen is. Trek daarom de stekker uit het stopcontact zodra het apparaat is opgeladen. Of nog beter: koop stekkerdozen, zodat je met één knop verschillende apparaten kunt uitschakelen.

 

2. Controleer de thermostaat en de thermostaatkranen

Koop een programmeerbare thermostaat als je die nog niet hebt. Het is nergens voor nodig om je huis op negentien graden te houden terwijl je zelf op je werk bent. Je kunt de thermostaat zo instellen dat de verwarming pas aangaat net voor je thuiskomt.

Wat is de beste thermostaat? TotalEnergies raadt de derde generatie Nest Learning Thermostat™  aan. De Nest kan op afstand worden bediend via een smartphone of computer. Hij programmeert zichzelf op basis van je gewoontes, zet de verwarming uit als je er niet bent en toont je verbruik.

 Stel ook de thermostatische kranen van de radiatoren in iedere kamer goed af. Je slaapt beter als je slaapkamer niet te warm is. Het is niet nodig om de kranen helemaal open te draaien. Stond 'meer slapen' ook niet op je lijstje met goede voornemens? Omlaag dus met die temperatuur!

 

3. Verander je gewoontes

Een klein gebaar kan al verschil maken! Het begin van een nieuw jaar is een goed moment om wat kleine dingetjes te veranderen in je dagelijkse routine:

  • Doe het licht uit als je de kamer uit gaat. "Moet dat echt, ik kom hier over vijf minuten weer voorbij." Hoor je het je weerbarstige tiener al zeggen? In de zones tussen de verschillende kamers (de gang bijvoorbeeld) kun je dan ook beter een schakelaar met timer installeren.
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en spoel je mond met water uit een bekertje.
  • Doe het deksel op de pan tijdens het koken. Dat bespaart niet alleen energie, het eten is ook sneller klaar. Je kunt dus eerder aan tafel!
  • Heb je een tweevoudige meter? Zet de vaatwasser of de wasmachine dan aan tijdens de daluren. De nieuwste modellen kun je trouwens programmeren. Je hoeft niet meer op wacht te staan bij de droger met je horloge in de aanslag!

 

4. Vermijd tocht 

Deuren naar koelere ruimtes, zoals de kelder of de garage, kunnen heel wat warmteverlies veroorzaken. Controleer de isolatie en leg indien nodig tochtrollen voor de deuren.

Een slechte isolatie van je muren, deuren, ramen, vloeren en/of je dak kan je veel geld kosten en nefast zijn voor je leefkwaliteit. De gewesten stellen verschillende premies beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden. Vraag na of je er recht op hebt.

 

5. Ga te voet

Moet je minder dan twee kilometer afleggen? Laat de auto dan thuis en gebruik gratis energie: je spieren! Te voet, per fiets, op de step, op rolschaatsen, met je paard: het zijn twee goede voornemens in één klap: energiekosten besparen EN meer sporten!

En wat zijn jouw goede voornemens om energiezuiniger te leven in 2017?

Ik vertel erover op de Facebookpagina van Lampiris