Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf concrete maatregelen om te anticiperen op een eventuele afschakeling

Elia, de netbeheerder die instaat voor het elektriciteitstransport, heeft voor deze winter een afschakelplan opgesteld om eventuele elektriciteitstekorten op te vangen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Bij een afschakeling wordt een bepaald aantal hoogspanningsposten onderbroken om het netwerk te ontlasten in het geval van een stroomtekort. Concreet betekent dit dat bepaalde regio's tijdelijk geen elektriciteit krijgen om een algemene 'black-out' te voorkomen. De dag voordat er een stroomtekort wordt verwacht, beslissen de ministers van Energie en Economie welke regio's worden afgeschakeld.

Volgens een studie van Ipsos (en TotalEnergies) wil 72% van de Belgen meewerken aan collectieve inspanningen om een eventuele afschakeling in hun regio te voorkomen. Wij geven je alvast enkele tips om blijvend minder stroom te verbruiken!

Verminder je verbruik tussen 17 en 20 uur

Dit zijn de meest cruciale uren. Met een beetje organisatie hoef je op dat moment geen apparaten of bijverwarming aan te zetten of het avondmaal te bereiden. Zo help je de verbruikspiek mee te beperken.

Inspecteer je koelkast!

Door je koelkast regelmatig te onderhouden maak je zowel het Federaal Voedselagentschap als mysofoben (mensen met smetvrees) blij. Deze maatregel is uiteraard hygiënisch bijzonder nuttig, en bovendien voorkom je dat er een laagje ijs ontstaat op de wanden van je koelkast. Nog niet overtuigd bij de gedachte aan een heerlijk schone koelkast? Bedenk dan dat een ijslaag van 3 millimeter dik al zorgt voor 30% extra verbruik.

 

logo thermomètre période froide

Meer weten over de SMS Alert-dienst?

  • Haal ik de potten en pannen boven?

Doe niet moeilijk: laat die potten en pannen vooral waar ze zijn, en haal liever de snelkookpan tevoorschijn! Als je tenminste 60% energie wilt besparen ... Gebruik je toch gewone potten? Leg er dan een deksel op. Vergeet niet dat een kookplaat nog vijftien minuten warm blijft. Probeer dus zo veel mogelijk dezelfde – hete – kookplaat te gebruiken. Dit is een kwestie van aanvoelen, we weten het, maar deze winter telt elke handeling, hoe klein ook!

  • Installeer schakelaars

Om te voorkomen dat de kW's onnodig de deur uit vliegen, installeer je beter aan-uitschakelaars. Daarmee zet je de stroomtoevoer van alle toestellen in je stopcontacten gemakkelijk uit. Voortaan dus geen computerschermen, tv-toestellen of gsm-opladers meer die stiekem stroom verbruiken terwijl jij denkt van niet!

 

Verwarming 1 graad lager = 7% bespaard

Als al die preventieve maatregelen niet genoeg zijn, zul je waarschijnlijk ook een plan B moeten voorbereiden: denk aan kaarsen, zaklampen ... Heb je elektrische verwarming? Leg dan ook alvast dekens, een extra paar sokken én een snorrende poes op je schoot klaar.

 

Meld je aan voor TotalEnergies SMS Alert

Of je nu klant bent of niet, TotalEnergies biedt een dienst aan om je per sms te waarschuwen en bewust te maken van het probleem van een eventueel stroomtekort en het risico op afschakeling. Deze gratis dienst, waarop inmiddels al 140.000 Belgische gezinnen ingeschreven zijn, waarschuwt je per sms wanneer er een elektriciteitstekort of afschakeling dreigt.

Er zijn twee risiconiveaus:

  • Oranje: risico op afschakeling, je wordt gevraagd om je verbruik zo veel mogelijk te beperken.
  • Rood: nakende afschakeling. Tijd voor kaarsjes!

Vergeet niet om je aan te melden!

Meld je aan voor Lampiris SMS Alert

Ik meld me aan!