Overslaan en naar de inhoud gaan

Ventilator minstens 10 keer efficiënter dan airco

Amerikanen betalen zich blauw aan koelte: het energieverbruik van airco komt overeen met 60% van de jaarconsumptie van een doorsnee Europees gezin.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Neen, je hebt geen airco nodig om een hittegolf te overleven. Een doodgewone ventilator brengt bijna evenveel verkoeling … voor veel minder geld!

Elektrozaken doen gouden zaken zodra de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden. Nogal wat mensen reppen zich dan naar de winkel voor een airco-toestel. Slecht idee, want airco is de meest energieverslindende manier om koelte te brengen. Kijk maar naar de VS. Daar heeft zowat 87% van de huishoudens airco. Amerikanen betalen zich blauw aan koelte: het energieverbruik van airco komt overeen met 60% van de jaarconsumptie van een doorsnee Europees gezin. Een simpele ventilator is veel efficiënter, zo blijkt.

3 tot 7 graden koeler

Airco en ventilators werken helemaal anders. Een aircotoestel doet de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid dalen, een ventilator brengt alleen de lucht in beweging. Vergis je niet: het koele briesje van een ventilator doet wonderen. Een luchtsnelheid van 1 meter per seconde doet de gevoelstemperatuur met 3° C dalen. Met een luchtsnelheid van 3 meter per seconde voelt het 7°C koeler aan. Voor alle duidelijkheid: die luchtsnelheden zijn helemaal niet uitzonderlijk: ze komen overeen met een licht briesje. Het grote voordeel van een ventilator is zijn energie-efficiëntie. Een ventilator verbruikt 10 keer minder energie dan een aircotoestel. Logisch, want lucht in beweging brengen kost nu eenmaal minder energie dan lucht koelen.

Zo overleef je een hittegolf: 5 eenvoudige tips!

Meer lezen

Overbodige luxe

Een ventilator heeft in vergelijking met airco trouwens nog een pak voordelen.

  • Met een ventilator zorg je plaatselijk voor verkoeling, een airco koelt per definitie de volledige ruimte, wat veel duurder is.
  • Een ventilator zorgt voor onmiddellijk effect, airco neemt meer tijd in beslag.
  • Ben je met verschillende mensen in eenzelfde ruimte? Dan kan je met een persoonlijke ventilator je eigen comfort regelen. Bij airco is dat onmogelijk.
  • Voor een airco heb je een luchtdichte, afgesloten ruimte nodig. Bij ventilatoren is dat niet het geval. Je mag gerust het raam laten open staan om extra verkoeling te creëren.

Slotsom: in een gematigd klimaat als het onze is airco een overbodige luxe. Wil je jezelf toch trakteren op een portie polaire lucht? Combineer dan je aircotoestel met een ventilator. Per graad dat de airco hoger kan, bespaar je tussen de 9 en de 12% energie.

Wil je toch een airco in huis halen?

Denk dan hieraan