Overslaan en naar de inhoud gaan

Stevent de elektrische auto af op een grote doorbraak?

Wordt de elektrische auto in 2017 bereikbaar voor iedereen? De trend gaat in de goede richting

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Borne de recharge qui charge une voiture électrique

Volgens de meest enthousiaste experts is de voorstelling van Tesla’s Model 3 minstens even revolutionair als de komst van de iPhone in 2007

Er komen heel wat revolutionaire nieuwe modellen bij

Eind 2017 komt de Model 3 op de markt, de derde elektrische auto van autofabrikant Tesla uit Californië. Deze sedan met vijf zitplaatsen zal een minimale autonomie hebben van 345 km. Dat is dus een duidelijke verbetering!

Tesla blijft de nummer één op de ranglijst van de elektrische voertuigen in België. Maar de traditionele fabrikanten kijken intussen niet werkeloos toe!

De BMW i3 is een unieke auto, 100% elektrisch en 100% modern. Deze wagen had oorspronkelijk een maximale autonomie van 150 km, maar kan nu wel 230 km aan, dankzij de verbeterde batterijen.

Een bereik van 230 km dus, maar het is van belang dat je het vermogen van de batterij optimaal benut. Dat vraagt een andere rijstijl van de chauffeur. Gelukkig heeft de auto ook nog een kleine benzinemotor, die het overneemt als er nog maar 25% van de batterij over is. Vergeet dus niet af en toe op de gps te kijken waar je een oplaadpunt kunt vinden.

modèle s voiture électrique tesla

Elektrisch rijden komt steeds meer binnen ieders bereik:

Voor de kwaliteit van de BMW en zijn bereik van 230 km (tenminste als je er een 'groene' rijstijl op nahoudt) moet je op dit moment nog zo'n € 40.000 neertellen. Voor een Tesla betaal je nu nog meer dan € 80.000. Maar het gaat de goede richting uit! De meest verkochte, 100% elektrische stadsauto in België is op dit moment de Nissan Leaf (ongeveer € 24.000). Bovendien heeft Tesla zijn Model 3 aangekondigd: deze wagen zal ongeveer 35.000 dollar kosten.

En is elektrisch rijden ook comfortabel? Absoluut, zeker aan boord van de BMW i3 met zijn hypermoderne design. De autonomie van elektrische wagens wordt stilaan aanvaardbaar. Bovendien schep je er al snel plezier in om steeds 'slimmer' te gaan rijden, zodat de batterij minder snel leeg raakt.

modèle de voiture nissan leaf

Nog twee andere duidelijke voordelen:

Tanken is verleden tijd! Je ziet steeds meer elektrische oplaadpalen (ook bij bedrijven). Bovendien heeft een elektrische wagen veel minder onderhoud nodig. Je hoeft minder vaak langs de garage. Op dat vlak betekent een elektrische auto een flinke besparing.