Overslaan en naar de inhoud gaan

Schone én zuinige vaat?

Verminder je verbruik door je vaatwasser volledig te vullen. Kies een energie-efficiënt toestel met energielabel A en gebruik het eco programma.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Vaisselle nickel & économique

Ga voor een zuinig toestel dat bij je past

De vaatwasser is voor veel huishoudens een redder in nood. Gedaan met elke dag je potten en pannen te schrobben! Maar wat dit toestel aan tijd bespaart, slorpt hij dubbel en dik terug op vlak van water en energie. Vaatwasmachines zijn er in alle maten en kleuren zodat het in elke keuken past. Qua uiterlijk word je dus op je wenken bediend. Wil je echter een toestel dat energie-efficiënt is? Ga dan voor een eco-label die zo dicht mogelijk bij A ligt. Je kan deze energiezuinige toestellen trouwens vaak kopen met ecocheques! 

 

Raad voor een energie-efficiënte vaat

Vul het toestel telkens tot het maximum. Zo spaar je makkelijk wasbeurten uit. Hoewel iedereen waarschijnlijk z’n eigen routine heeft, zijn er misschien toch nog trucjes die je nog niet kent. Als je je borden en pannen goed schoon schraapt, zal je de spoelfunctie niet meer moeten gebruiken en verbruik je dus minder. Bijna elk toestel heeft ook een ecoprogramma dat gemiddeld 30% water en energie uitspaart. Een wasbeurt duurt wel wat langer dan bij het standaardprogramma, zo’n 3,5 uur in totaal. Maar je vaat is minstens even schoon en dat tegen een aanzienlijk lagere kost! 

 

Bronnen: energywatchers.be, test-aankoop.be

 

EnergyWatchers is een initiatief van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid en de Voedselketen en Leefmilieu rond bewust energieverbruik. TotalEnergies Power & Gas Belgium nv kan niet aansprakelijk gesteld worden bij fouten of indien het gewenste resultaat van de tips niet wordt behaald.