Overslaan en naar de inhoud gaan

Rendement van zonnepanelen: hoe haal je het maximum uit je panelen?

Denk je eraan zonnepanelen te installeren? Proficiat, dan kom je weer een stap dichter bij groene energie! Waarop moet je letten als je zonnepanelen installeert zodat je er maximaal rendement uithaalt?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd

1-Weten hoeveel je jaarlijks verbruikt

Je doel? Zonnepanelen installeren om evenveel energie te produceren als je verbruikt. Je streeft er met andere woorden naar een prosument te worden en zo je factuur te verlagen door de energie te verbruiken die je zelf hebt geproduceerd. Om daartoe te komen is er maar één oplossing: goed weten hoeveel je jaarlijks verbruikt. Aan de hand van deze informatie kun je immers het type installatie en het aantal panelen kiezen dat nodig is om in je energiebehoefte te voorzien. Denk eraan: hoe meer zelf geproduceerde energie je verbruikt, hoe minder energie je injecteert en van het net afneemt! En dus hoe meer je bespaart!

Wil je zonnepanelen installeren?

Vraag nu je offerte aan!

2-Informatie inwinnen op basis van concrete gevallen

Om zonnepanelen te installeren, moet je jezelf eerst heel wat vragen stellen. En als je nu eens zou afgaan op de getuigenis van eigenaars van zonnepanelen die hier al hebben over nagedacht? Zo kun je je niet alleen gemakkelijker voorstellen wat een fotovoltaïsche installatie inhoudt, maar bespaar je ook tijd! Lees hun getuigenissen. Als je je op deze concrete gevallen baseert, zul je gemakkelijker het type installatie kunnen kiezen dat aan je behoeften voldoet.

Hieronder vind je een paar vragen die je je moet stellen alvorens van start te gaan met een zonnepanelenproject:

  • Heb ik genoeg plaats op mijn dak?
  • Wat is de oriëntatie van mijn dak: zuid of noord?
  • Met welke materialen is mijn dak bedekt (dakpannen/leien)? Moet mijn dak gerepareerd worden?
  • Is het winstgevend? Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering terugverdien? 
  • Welk type paneel kies ik en hoeveel?
  • Zijn er schaduwzones die een impact kunnen hebben op mijn energieproductie?

3-Identificeer de schaduwzones

Wil je je zonnepanelen op een optimale manier installeren? Bekijk wat er zich rond je huis bevindt en vooral de schaduwzones van je dak. Waarom? Omdat schaduw je energieproductie kan verstoren. Laat daarom aan je installateur weten in welke zones van je dak er per uur schaduw valt alvorens met de installatie van de zonnepanelen van start te gaan. Alleen door de juiste locatie te kiezen, kun je het maximale uit je investering halen.

 

4-Zorg voor een goede monitoring om onnodige uitgaven te voorkomen

Als je de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te installeren, zul je al snel merken dat het veel eenvoudiger is om je energieverbruik te controleren dankzij de technologieën voor de opvolging van energieverbruik. Monitoringsystemen, applicaties, ... je hebt keuze te over om je onnodige energie-uitgaven te identificeren! Resultaat? Een veel verantwoordelijker gedrag en een lagere factuur!

 

5-Anticipeer op prijsstijgingen en de afschaffing van de premies

Het is voor niemand nog een geheim dat de regering voorstander is van hernieuwbare energie. Onze toekomst ziet er zonnig en elektrisch uit: dat is zeker! Je kunt maar beter voorbereid zijn op deze energietransitie. Waag de sprong nu en vermijd de prijsstijgingen van zonnepanelen die voor de komende jaren worden aangekondigd! Maar bovenal zul je nog kunnen profiteren van de laatste stimulansen (installatiepremies) die geleidelijk aan verdwijnen.

Zonnepanelen installeren: is dat rendabel? JA, maar het is belangrijk dat je je goed informeert om het rendement van je fotovoltaïsche installatie te optimaliseren.

 

Is het installeren van zonnepanelen in 2021 rendabel?

Rendabiliteitsberekening van zonnepaneleninstallatie per regio