Overslaan en naar de inhoud gaan

Je tuin als bondgenoot voor een afvalvrije wereld!

Je tuin biedt heel wat mogelijkheden om een nieuwe stap naar een afvalvrije wereld te zetten!  We geven je graag zeven tips.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_Zero_Waste

1. Heb je al aan composteren gedacht?

Uiteraard? Daar twijfelden we niet aan! Maar composteer je ook volgens de regels van de kunst? Het volstaat immers niet om al je biologisch afbreekbaar afval gewoon op een hoop te gooien. Je moet je afval zorgvuldig uitkiezen: schillen, eierschalen, tuinafval, verwelkte bloemen, koffiegruis enz. Zorg er vooral voor dat je afval geen pesticiden bevat of bewerkt is en dat er voldoende variatie in zit.

 

2. Hergebruik je spoel- en kookwater

Gebruik het spoelwater van je sla om je moestuin of planten water te geven. Giet je kookwater terwijl het nog warm is op het onkruid op je grindpad of tussen je terrastegels. Kortom, niets gaat verloren!

 

3. De kip EN het ei

Waarom een keuze maken als je ze allebei kunt hebben? Dankzij hun onevenaarbare eetlust zijn kippen je beste bondgenoten op weg naar een afvalvrije wereld. Etensresten, brood, verflenste groenten, eierschalen … Kippen eten bijna alles! Het enige wat jij hoeft te doen, is eieren rapen!

 

4. Doe aan permacultuur

Door te kiezen voor permacultuur in de tuin verklein je je ecologische voetafdruk. In plaats van je karton naar het containerpark te brengen, kun je het gebruiken om in bepaalde delen van je tuin de grond te bedekken. Waarom? Om de aarde te beschermen tijdens de winter of stukken die je wilt beplanten, onkruidvrij te maken. Eenvoudig, doeltreffend, zuinig en ecologisch.

 

5. Dieren zijn je vrienden

Bij gebrek aan kippen kun je je groenteschillen ook aan je konijntjes geven! Lopen ze vrij rond in een grote omheinde ruimte, dan verdwijnt je afval als bij toverslag in hun buik. Zitten je konijnen in een kleinere kooi, dan kan het ligstro rechtstreeks de composthoop op.

Heb je een hond? Die smult graag van botjes! Maar geef hem geen kippenbotjes, want die versplinteren! 

 

6. Je eigen moestuin

Met een eigen moestuin oogst je enkel wat je nodig hebt, wanneer en waar je het nodig hebt. Gedaan dus met verspilling, verflenste groenten en een koelkast die op volle kracht draait om je groenten te bewaren! Ook zonder tuin kun je bepaalde groenten kweken in potten op je terras of balkon. Tomaten bijvoorbeeld. Als buiten geen optie is, dan kun je nog altijd binnen kruiden kweken. Ze geven een heerlijke toets aan je eten en zorgen meteen ook voor een vleugje groen in huis. Munt, basilicum, koriander, peterselie, bieslook enz. Keuze genoeg!

 

7. Kweek plantjes in eierdozen

Net als lege yoghurtpotjes, pasta en rolletjes toilet- of keukenpapier zorgen eierdozen voor eindeloos veel knutselplezier bij kleuters. Wist je echter dat ze ook bijzonder nuttig zijn voor het kweken van plantjes? Eierdozen zijn biologisch afbreekbaar. Je kunt je scheutjes achteraf dus met doos en al in de aarde planten. Zaadjes, aarde, eierdozen, een beetje water, en klaar is Kees! Snel, makkelijk en afvalvrij.

 

Samen gaan we de ecologische uitdaging aan!

Ontdek onze offerte!