Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in zonnepanelen? Een subsidie drukt de prijs!

Veel mensen stellen zich de vraag of het nog wel rendabel is om zonnepanelen te laten plaatsen. Nochtans is en blijft zonne-energie de meest voordelige groene energie op de markt. Ook kun je nog steeds rekenen op heel wat steunmaatregelen. Zo zijn er een aantal premies voorzien door de overheid, en kan je een beroep doen op voordelige leningen om te investeren in groene energie. Hier geven we je alvast een kort overzicht van de financiële tussenkomsten voor een mogelijke investering.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Investir dans des panneaux solaires Un subside permet de réduire la facture

Zonnepanelen laten plaatsen? Dat kost wel wat. Ook al zakten de prijzen van de zonnepanelen de laatste jaren fors. Gelukkig is de terugverdientijd van je investering redelijk kort dankzij de energiebesparing die de investering oplevert. Vraag jij je af of dat vandaag nog altijd loont? En of een zonnepaneleninstallatie wel de moeite is in combinatie met een digitale meter? Het antwoord is eenduidig: ja. Dankzij de verschillende premies, subsidies en andere steunmaatregelen is investeren in zonnepanelen anno 2023 nog altijd een slimme zet. En omdat iedereen blij wordt van financiële meevallers, lijsten we de verschillende mogelijkheden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië graag voor je op. Zo ben je misschien nog een stapje dichter bij een investering in hernieuwbare energie! Ook niet onbelangrijk: door te investeren in zonnepanelen draag je bij aan een schonere en duurzamere wereld.

Wil je een premie voor zonnepanelen in Vlaanderen krijgen?

Eenmalige premie voor een investering in zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen met een omvormvermogen dat kleiner dan of gelijk is aan 10 kVA? Dan heb je misschien wel recht op de premie van Fluvius voor zonnepanelen van woongebouwen. Deze eenmalige premie voor een investering in zonnepanelen is geldig tot eind 2024, en is van toepassing op woningen gebouwd voor 01/01/2014.

Het bedrag van de premie bedraagt in 2023 maximaal € 750.

  • Voor een capaciteit lager dan 4 kWp: € 150/kWp
  • Voor een capaciteit tussen 4 en 6 kWp: € 75/kWp

Deze premie wordt verhoogd voor personen met het sociaal tarief.

Let wel, deze premie voor zonnepanelen verlaagt vanaf 2024:

  • Voor een capaciteit lager dan 4 kWp: € 75/kWp
  • Voor een capaciteit tussen 4 en 6 kWp: € 37,5/kWp

Ons advies? Maak zo snel mogelijk gebruik van deze tussenkomst voor je investering in zonnepanelen. De premie halveert per kWp vanaf 2024! Aarzel dus niet en overweeg vandaag nog om te investeren in groene stroom.

Mijn VerbouwLening: ook voor zonnepanelen

Voldoet je investering aan de voorwaarden van de Fluvius-premie voor zonnepanelen? Mooi zo, want dan komen je zonnepanelen ook in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Deze financieringsoplossing werd in het leven geroepen om aan een gunstig tarief te lenen voor de installatie van je zonnepanelen. Momenteel bedraagt de rentevoet 2,25% (let er wel op dat die kan wijzigen), en kun je tussen € 1.250 en € 60.000 euro lenen, met een maximale looptijd van 25 jaar. Handig toch, goedkoop lenen om te investeren in groene stroom!

Wil je een premie voor zonnepanelen in Brussel krijgen?

Gemeentelijke premie voor groene stroom

In Brussel wordt er gewerkt met gemeentelijke premies voor investeringen in zonnepanelen. Het bedrag van die subsidies hangt af van je inkomen. Je neemt best even contact op met je eigen gemeente om na te gaan of ze een premie toekent voor de installatie van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen.

Ecoreno helpt duurzaam investeren

Ecoreno is een financieringsoplossing voor de renovatie van woningen in Brussel. Je leent hiermee aan voordelige rentevoeten van 1,5% tot 2,5% voor een bedrag tussen € 1.500 en € 25.000 met een maximale looptijd van 10 jaar. Je kunt zelfs kiezen voor een hypothecaire lening van minstens € 3.600 voor een maximale looptijd van 30 jaar. Op die manier maak je lenen voor investeringen in groene energie wel heel toegankelijk!

De Brusselse groene lening

Kies je naast de installatie van zonnepanelen ook nog voor andere energiebesparende maatregelen? De Brusselse groene lening werd in het leven geroepen om iedereen die werken uitvoert ter energiebezuiniging, een duwtje in de rug te geven. Die financiering kan oplopen tot € 25.000. Wil je meer weten over de voorwaarden? Neem dan gratis contact op via de website www.homegrade.brussels. 

Wil je een premie voor zonnepanelen in Wallonië krijgen?

In Wallonië gaat er heel wat wijzigen op het vlak van steunmaatregelen voor zonne-energie. Een volledig overzicht van de huidige premies, leningen en subsidies voor groene stroom vind je hier.

Rénopack: lening voor duurzaam verbouwen

De Rénopack-lening wordt toegekend door de Société Wallonne du crédit social voor het uitvoeren van renovatiewerken, waaronder de installatie van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. Je leent hiermee aan een rentevoet van 0% voor een bedrag tussen € 1.000 en € 60.000 met een maximale looptijd van 30 jaar. Hiervoor dien je wel aan enkele voorwaarden te voldoen:

  • Je bent een eigenaar-bewoner met maximaal 2 kinderen ten laste (voor verhuurders met meer dan 2 kinderen of huurders, zie www.flw.be)
  • Je bent eigenaar van een woning in Wallonië, die minstens 15 jaar geleden voor het eerst werd bewoond
  • Je had het voorlaatste jaar een totaal belastbaar inkomen van minder dan € 100.400
  • Je hebt een stabiel inkomen en voldoende financiële capaciteit om de lening terug te betalen
  • Je laat de werken uitvoeren door een aannemer

Maak hier een simulatie en ontdek meteen of je investering in aanmerking komt.

Conclusie: het is de investering waard!

Lang verhaal kort: zonnepanelen zijn anno 2023 nog altijd een rendabele investering. Dankzij de verschillende premies en steunmaatregelen voor groene stroom kun je zelfs een financieel duwtje in de rug krijgen waardoor je de terugverdientijd van je investering verkort. Wil je meteen het maximum uit je zonnepanelen halen? Overweeg dan zeker ook de plaatsing van een thuisbatterij. Op die manier sla je de zonne-energie die je niet meteen verbruikt op voor momenten dat de zon niet schijnt. Het allerbeste nieuws? Ook voor thuisbatterijen zijn er vandaag nog heel wat steunmaatregelen, premies en subsidies! Kwestie van investeren in een duurzame woning zo laagdrempelig mogelijk te maken!

 

Klaar om te investeren in zonnepanelen?

Bespaar tot €400 met Pixel Blue van TotalEnergies