Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe stel je je thermostaat juist in

Energie besparen betekent ook: je thermostaat goed afstellen. Op welke temperatuur stel je hem in? Maak je een onderscheid tussen dag en nacht, verschillende tijdstippen van de dag, weekdagen en weekends? We vertellen je er alles over, zodat je thermostaat geen geheimen meer voor je heeft. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thermostat

Laat ons eerst even kijken naar het handige apparaat dat een thermostaat is – zeker wanneer die programmeerbaar is. We beginnen bij de werking ervan. 

 

Hoe werkt een thermostaat? 

Een thermostaat heeft een sonde die de temperatuur meet in de ruimte waarin hij zich bevindt. Hij zal de verwarming al dan niet inschakelen om de temperatuur te laten overeenstemmen met de waarde die jij het ingesteld. 

 
De voordelen van een programmeerbare thermostaat

Als je thermostaat programmeerbaar is, zorgt hij op elk moment voor de temperatuur die jij wenst. Of het nu dag of nacht is, een weekdag of weekend. Je kan de dag verder opdelen in tijdsblokken als ochtend, middag en avond.  

Dit type thermostaat heeft dus programma’s die je kan instellen op jouw maat. Zo stem je de thermostaat precies af op de momenten waarop je al dan niet aanwezig bent in je woning en je werkelijke behoeften. Zulke toestellen zijn vandaag verkrijgbaar tegen zeer betaalbare prijzen. 

Een correcte plaatsing van je thermostaat 

Waar moet je je thermostaat installeren? Dat doe je het best in je leefruimte, op een plek waar hij optimaal de werkelijke omgevingstemperatuur registreert. Dat betekent: op 1,50 meter van de grond en weg van warmte- of koudebronnen, zoals een radiator of raam. 

 

 

Verschillende temperaturen instellen voor dag en nacht 

Welke temperatuur moet je instellen op welk moment? Laten we beginnen met het eenvoudigste onderscheid: dag en nacht. De basisregel is dat het minder warm hoeft te zijn wanneer je slaapt, en dat om verschillende redenen.   

Minder graden, meer comfort ’s nachts

De eerste reden is dat een lagere temperatuur ervoor zorgt dat je makkelijker inslaapt en beter slaapt. Onze lichaamstemperatuur daalt van nature wanneer we slapen, omdat het lichaam tijdens deze hersteltijd in ‘slaapstand’ gaat. Verschillende functies vertragen, zoals de hart- en ademhalingsfrequentie, bloeddruk, spierspanning en de hersenactiviteit. Om dat verschijnsel niet tegen te gaan, maar juist te ondersteunen, is het dus zinvol de thermostaat ‘s nachts 2 of 3 graden lager te zetten. 

De tweede reden spreekt bijna voor zich: aangezien je geen hoge temperatuur nodig hebt terwijl je slaapt, kan je je ketel net zo goed minder laten werken en zo veel energie besparen.   

In het kort
  • De nachtperiode begint een halfuur voordat je gaat slapen en eindigt een halfuur voordat je opstaat (bijvoorbeeld van 22:00 tot 06:00). 

  • Voor je comfort stel je de nachttemperatuur het best in tussen 16 en 17 °C. 

 

 

Verwarming in functie van je aanwezigheid

Overdag zijn het je gewoontes die je programma zullen bepalen. Zo aangenaam het is om in een warme kamer te werken, te studeren of je te wassen, zo nutteloos is het om een huis te verwarmen waar niemand is.    

Regel je thermostaat met tijdsblokken

Je kan je dag indelen in meerdere tijdsblokken op basis van of jij en je gezin al dan niet thuis zijn. Een voorbeeld: 

  • Blok 1: verwarmen van 06:00 tot 08:00: iedereen staat op, ontbijt en vertrekt naar school of het werk 

  • Blok 2: verwarmen van 17:00 tot 22:00: iedereen komt weer thuis, doet zijn of haar avondactiviteiten en gaat slapen 

Is er een familielid dat ’s middags naar huis komt? Of iemand die op vrijdag niet werkt? Sommige thermostaten laten je toe een volledig gepersonaliseerd programma in te stellen op basis van je levensstijl en specifieke noden. 

Instellingen voor de week en het weekend

Maak ook een onderscheid tussen weekdagen en weekends, en pas de tijdsblokken op zaterdag en zondag aan in functie van je aan- en afwezigheid. Sommige mensen blijven het hele weekend thuis, maar anderen profiteren ervan om de buitenlucht op te zoeken, te winkelen, te wandelen … 

Vakantieprogramma

Ga je op vakantie tijdens de koudere dagen? Stel de temperatuur in op 16 °C of nog lager, maar ga niet onder de 10 °C om het risico op condensatie te vermijden. 

Ga je op vakantie in de lente of de zomer? Aarzel dan niet om de verwarming helemaal uit te zetten. 

 

 

De ideale dagtemperatuur

Op welke temperatuur stel je je thermostaat overdag het best in? Voor leefruimtes (zoals woonkamer, eetkamer, kantoor en de slaapkamer, als je er werkt of studeert) is dat idealiter tussen 19 en 21 °C.   

Iedereen is anders

Dat neemt niet weg dat wat jij een comfortabele temperatuur vindt, ook afhangt van je gevoel, lichaam en voorkeur, maar eveneens van je bezigheden. Sommige mensen hebben het snel koud, anderen zijn wandelende verwarmingen. Klusjes uitvoeren doe je misschien liever in een iets frissere ruimte, terwijl het lekker warm mag zijn als je je in de zetel neervlijt met een boek. Tot slot zijn er mensen die liever een trui aantrekken dan de verwarming hoger zetten.    

7% besparing 

Als je vooral zuinig wil omgaan met energie, weet dan dat je verwarming 1 graad lager zetten, je een energiebesparing van 7% kan opleveren. 

 

 

De temperatuur ruimte per ruimte regelen 

Tot nu toe hadden we het over de temperatuur in de hele woning, of op zijn minst in de leefruimte. Maar sommige verwarmingssystemen laten je ook toe om preciezer te werk te gaan en de temperatuur per kamer te bepalen. Dat gebeurt met kranen op de radiatoren.   

Verwarmen volgens de noden op elke plaats en op elk moment

Op die manier is het mogelijk om de living, waar de thermostaat hangt, te verwarmen tot 19 °C, net als de slaapkamer van je dochter, waar ze studeert. Tegelijkertijd blijft het op jouw kamer slechts 16 °C. Wanneer je zoon gaat douchen, verwarm je de badkamer tijdelijk tot 22 °C, waarna de temperatuur er weer kan zakken tot 17 °C wanneer hij klaar is. 

 

 

Enkele laatste tips

Er zijn nog andere zaken om in het achterhoofd te houden wanneer het gaat over de optimale instelling van de temperatuur en je thermostaat. 

  1. Opgelet met temperatuurverschillen 

Let erop dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet te groot is. Anders kost het je verwarmingsinstallatie te veel energie om je huis ’s ochtends weer op te warmen. Hetzelfde geldt voor de verschillen tussen de tijdsblokken overdag. 

  1. Goed isoleren en ventileren 

Hoe kwalitatief je thermostaat en verwarmingsinstallatie ook zijn, je mag er geen mirakels van verwachten als je woning slecht geïsoleerd of geventileerd is. In dat opzicht is het belangrijk te weten dat voldoende ventilatie een even grote invloed heeft als isolatie op de energieprestatie van je huis. Bovendien voorkomt het condensatie, vocht, schimmelvorming en alle gezondheidsproblemen die daaruit kunnen volgen.