Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe regel ik de temperatuur met een thermostaatkraan?

Lekker warm in de badkamer, een aangenaam temperatuurtje in de slaapkamer, een frisse berging…Onze warmtebehoefte verschilt van vertrek tot vertrek. Een thermostaatkraan is een ideale manier om deze temperaturen te regelen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Lekker warm in de badkamer, een aangenaam temperatuurtje in de slaapkamer, een frisse berging…Onze warmtebehoefte verschilt van vertrek tot vertrek. Met een thermostaatkraan regel je voor elke ruimte de geknipte temperatuur. In de kraan zit een vloeistof, gel of gas die de temperatuur opmeet. Is het koud? Dan krimpt de substantie waardoor er een klep opent die warm water in de radiator laat stromen. Bij warme omgevingstemperaturen gebeurt precies het omgekeerde: de (vloei-)stof zet uit, waardoor de klep sluit. Hadden we al gezegd dat je met een thermostaatkraan jaarlijks 5 tot 8% kunt besparen?

 

Geen temperaturen maar comfortniveaus

Het klinkt goed, zo een thermostaatkraan. Alleen kan je er geen exacte temperatuur mee instellen. Daarom staan er op een thermostaatkraan geen temperaturen maar comfortniveaus: *, 1, 2, 3, 4, 5. Zo komt stand * op de thermostaatkraan overeen met een vorstvrije temperatuur en stand 3 met pakweg 20°C. Koukleum of gloeikacheltje? Gebruik dit schema om de ideale temperatuur te regelen.

* 6°C Vorstvrij
0-1 12°C Kelder, trap
1 15°C Ongebruikte kamer, wasplaats, bergruimte
2 17°C Hal, gang
2-3 18°C Slaapkamer
3 19-20°C Keuken
3-4 20-21°C Woonkamer, kinderkamer
4 22°C Badkamer
5 max. Klep volledig open

Is jouw huis voldoende geïsoleerd?

Ontdek onze tips om te besparen

Ideale plaats? Onderaan de radiator

Vind je het ’s ochtends net iets te koud? Regel dan niet opnieuw de thermostaatkranen, maar laat de centrale verwarming vroeger aanslaan. Denk er aan om minstens één keer per jaar de stand van de kranen te veranderen. Anders kan het mechanisme blokkeren. Zorg er ook voor dat de thermostatische kraan goed geplaatst is. De ideale plaats is onderaan. Zo vermijd je dat de thermostatische kraan beïnvloed wordt door de radiator die hij zelf regelt. 

 

Een alternatieve manier om zelf warmte en elektriciteit te produceren?

Leer de slimme brandstofcel kennen!