Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe besparen op verwarming in de winter: 3 eenvoudige en snelle tips

Als je geen interesse het in het besparen op jouw verwarming, hoef je niet verder te lezen. Je zal hier veel te simpele tips ontdekken om deze winter te besparen op jouw verwarming

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-chauffage-economies-hiver

Tip 1: Adopteer een tochthond

Opgelet, deze tip is afschuwelijk eenvoudig: Adopteer een tochthond en geef hem een plekje voor jouw deuren. Algemener is het een goed idee om na te denken over jouw isolatie.

Als je geen zin hebt om te beginnen met het isoleren van het dak of het isoleren van de muren (nochtans uitstekende manieren om snel te besparen op jouw verwarming), kan je de verschillende luchtstromen zoeken: de brievenbus, een kattenluikje, stroken onder de deuren, zelfs een kijkgaatje… Je verliest soms energie in huis op onzichtbare manieren.

Een alternatieve manier van snelle isolatie: het plaatsen van radiatorfolie achter jouw radiatoren. De warmte kruipt niet in de muren, maar ze wordt gereflecteerd in het huis. Plaatsing neemt slechts 10 minuten in beslag en het toont meteen resultaten!

 

Een snelle en efficiënte oplossing: De radiatoren reinigen

 

Tip 2: Reinig jouw radiatoren. Waarom jouw radiatoren reinigen?

Het korte antwoord: om te besparen op jouw verwarming.

Het langere antwoord: Wanneer jouw verwarming werkt, zal ze water verwarmen dat naar jouw radiatoren wordt verstuurd via een netwerk van leidingen. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen komen, dit zorgt voor luchtzakken in jouw radiatoren. Dit zorgt voor minder goede prestaties (de radiatoren verwarmen minder goed). Het reinigen van jouw radiatoren zorgt voor een snelle oplossing van het probleem.

Hoe een radiator reinigen?

Heb je een ontluchtingssleuteltje (sleutel met een vierkantje), of een schroevendraaier? Heb je een emmertje? Opgelet, breek de handelingen meteen af als je geen emmertje hebt. Er zou wel eens overstromingsgevaar kunnen optreden!

Je bent klaar om jouw radiatoren te reinigen.

Stap 1:

Doel: De opgenomen lucht in de leidingen laten verplaatsen tot in de radiatoren op het einde van het circuit (vaak zijn dit de radiatoren die zicht het verst van de verwarmingsketel bevinden).  

 1. Zet de verwarming aan
 2. Draai aan de knoppen om ze te openen
 3. Voor de radiatoren met thermostaat, zorg dat de verwarming draait (verhoog de temperatuur of verplaats de thermostaat naar een koelere ruimte om de verwarming te laten starten.  
 4. Wacht tot de radiatoren warm zijn

 

Stap2 :

Doel: Laat de lucht ontsnappen uit de radiatoren.

 1. Kniel met je emmertje bij de uitgangsdop (Ja, dit lijkt wel een ritueeltje).
 2. Ben je zeker dat de uitgang onderaan is (en niet bovenaan), om jouw emmertje goed te plaatsen (anders kan het wel eens grappig zijn als je publiek hebt).
 3. Open de dop met jouw sleutel of schroevendraaier. De lucht zal ontsnappen, het zal wat sputteren.
 4. Sluit de dop wanneer je een straal hebt van vlot stromend water.

Wanneer je deze stappen hebt uitgevoerd, moet je enkel nog de druk op jouw circuit bekijken. Dit kan je rechtstreeks op de verwarmingsketel doen. Je kan hiervoor best advies vragen aan jouw chauffagist tijdens het jaarlijks onderhoud van jouw verwarmingsketel

In theorie kan je nu radiatoren reinigen als een pro.

Nog meer besparen op verwarming?

Plan regelmatig een ketelonderhoud

Tip 3 : Bak een cake in de oven

Als je graag snelle tips hebt die ook lekker zijn, kies dan voor patisserie (of een braadkip als je niet zo’n zoetebek bent). Niets eenvoudiger om jouw leefruimte op te warmen zonder er zelfs over na te denken.Nu we toch praten over energiebesparing en de keuken

Nu we het toch hebben over energiebesparing in de keuken:

 1. Plaats een deksel op de potten tijdens het koken om energieverlies te vermijden.
 2. Schakel de oven of de kookplaten uit net voor het einde van het koken.
 3. Kijk de temperatuur na van jouw koelkast en diepvries (het energieverbruik stijgt als je de temperatuur te laag zou zetten)
 4. Plaats stekkerdozen met schakelaar die je kan uitschakelen wanneer de cake klaar is.
 5. Gebruik LED lampen.

 

Zo, nu weet je hoe je kan besparen op verwarming in de winter, snel een eenvoudig. Nu is het aan jou!