Het huidige systeem van groenestroomcertificaten in Brussel verlengd tot januari 2021!
Na de aankondiging van een daling van de groenestroomcertificaten vanaf 1 april 2020 heeft de Brusselse regering besloten om het huidige systeem van groenestroomcertificaten tot minstens 1 januari 2021 te verlengen.
Brussel: het walhalla voor zonnepanelen
Steun aan prosumenten: de regering behoudt de vermenigvuldigingscoëfficiënten
De COVID-19-crisis heeft ook in de energiesector voor verandering gezorgd. De regering heeft daarom besloten om de vermenigvuldigingscoëfficiënten tot 1 januari 2021 aan te houden! Dat betekent, tot nader order, het volgende:
- Voor een installatie van minstens 5 kWp blijft de coëfficiënt 1,65. Dat komt overeen met drie groene stroomcertificaten per MWh.
- Voor een installatie van meer dan 5 kWp bedraagt de vermenigvuldigingscoëfficiënt 1,32 ofwel 2,4 GSC's per geproduceerd MWh.
Wat betekent dat nu precies? Terug naar de aanloop naar deze beslissing.
17% minder steun aan prosumenten
Sinds 2018 pleit Brugel, de Brusselse energieregulator, voor een daling in het toekennen van groenestroomcertificaten. De regulator wil de toekenningsgraad van groenestroomcertificaten met 17% doen dalen. Dat betekent dat eigenaars van een kleine installatie (minder dan 5 kWp) recht hebben op 2,5 groenestroomcertificaten per geproduceerd MWh, in plaats van drie.
Dat voorstel werd goedgekeurd door de Brusselse minister van Energie en had vanaf 1 april 2020 in werking moeten treden. Het voorstel zou overigens enkel betrekking hebben op de zonnepanelen die na die datum geplaatst zijn. Er werd geen enkel retroactief principe voor deze maatregel voorzien.
Daling van de groene stroomcertificaten: een beperkte financiële impact!
Na de aanpassing van het compensatiemechanisme van de netkosten (geacteerd op 1 januari 2020), zorgde deze nieuwe beslissing voor wat ongerustheid. Een daling van 20% zorgt er namelijk voor dat het niet vier maar zes jaar duurt voordat een investering terugverdiend wordt. Wees niet ongerust! Ondanks de aangekondigde maatregel blijft Brussel de meest rendabele regio voor zonnepanelen in Europa. Bovendien is het in België het enige gewest dat zijn prosumenten financieel blijft steunen.
Zelfs met 2,5 groenestroomcertificaten per geproduceerd MWh duurt het maar zes jaar om zonnepanelen terug te verdienen!
Samengevat: voor januari 2021 verandert er niets! Nog even tijd om na te denken dus.De impact van deze maatregel zal in elk geval zeer beperkt zijn. Zelfs met een daling is een investering in zonnepanelen snel terugverdiend. Financieel voordeel verzekerd.
Geïnteresseerd in fotovoltaïsche panelen?
Vraag een offerte aan