Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie nieuwe verlichtingssystemen

Van alle innovaties vonden we de volgende drie bijzonder origineel en veelbelovend.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

1. Bioluminescentie, voor stadsverlichting zonder elektriciteit:

Start-up Glowee stelt voor om energieverslindende lichtreclames te vervangen door systemen met bacteriën en algen die tussen twee transparante stickervellen zitten. De bacteriën geven licht dankzij de glucose die wordt afgescheiden door de algen. Het systeem heet Organight, en het kan op een zelfklevende drager in winkeletalages geïnstalleerd worden. Overdag is het doorzichtig, 's nachts geeft het licht, en je kunt de vorm volledig personaliseren. 

 

2. Gigantische multifunctionele lampen in de vorm van bloemen:

In het centrum van Jeruzalem vrolijkt de installatie ‘The Warde’ de stad op, maar wordt ook op andere stedelijke behoeften ingespeeld. De gigantische klaprozen op het Valero-plein, ontworpen door het bureau HQ Architects, fungeren immers tegelijk als openbare nachtverlichting, als bescherming tegen regen of zon, en als aankomstsignaal voor het openbaar vervoer. De rode bloemen zijn negen meter hoog en worden automatisch opgeblazen wanneer een voorbijganger of tram passeert, om even beschutting te bieden. Meer weten? Kijk op www.hqa.co.il.

 

3. De terugkeer van de gloeilampen dankzij verlichtingsrecyclage:

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een systeem ontwikkeld dat ervoor zou kunnen zorgen dat gloeilampen weer op de markt komen. Hoera voor de warme kleuren! De gloeidraden van deze nieuwe gloeilampen zijn uitgerust met speciale kristallen die tegelijk dienst doen als filter en als spiegel, waardoor een groot deel van de energie die bij de oude gloeilampen verloren ging, nu weerspiegeld wordt. De gerecupereerde energie wordt rechtstreeks naar de gloeidraad gestuurd, die aan de hand daarvan opnieuw licht kan produceren. Terwijl de oude gloeilampen slechts een rendement hadden van 5%, heeft dit nieuwe type verlichting een rendement van 40%. Deze nieuwe gloeilampen bieden een interessant alternatief voor ledlampen, die schadelijke chemische producten bevatten en een koud en onnatuurlijk licht verspreiden. We moeten echter nog wat geduld uitoefenen: ze zijn nog niet beschikbaar op de markt ... Meer weten

 

Bron : www.greenpaper.be